Arama

KAFKASYA'NIN BİTKİ ÖRTÜSÜ

Toprak her türlü tabii mahsullerin yetişmesine çok elverişlidir. Büyük bir kısmı humusla kaplıdır, iyi sulanmaktadır. Yalnız Hazar Denizi civarında ve ovada bazı kumluk ve kuru topraklar vardır, dağ uyamaçlarındaki gri topraklar bereketli değilse de iyi gübrelenmiş oldukları için iyi mahsul verirler.

Abazin bölgesiDağıstan kısmında dağların çoğu çıplak ise de hele batı kısmında 700 metre yüksekliğe kadar olan bölgelerde büyük miktarda meşe, karaağaç, dişbudak, Akçaağaç, armut bakımından zengindir. 700 metreden yüksek kısımlarda kayın, gürgen ağaçlarına tesadüf edilir. Muhtelif cinste çam ağaçlarına hemen her yükseklikte ve en fazla Batı Kafkasların Karadeniz’e bakan yamaçlarında pek bol tesadüf edilir. Bunlar arasında yüzlerce senelikler vardır. Kafkas palmiyeleri dikkat çekmektedir.

Ovalarda, vadilerde, dağların yamaçlarında bol çayırlarve her çeşit nebatlar bitkiler vardır. Bu yönden Avrupa’nın en zengin dağları olan Alp ve Pireneler’den daha zengindir.

Bir çok çeşitlerde sebze, mısır, buğday, arpa, çavdar, yulaf, darı, ayçiçeği, tütün, pamuk, üzüm yetişir; arı çoktur, ipekböceği vardır; koyun sığır at çok bulunur ve Kafkas koyunları özel bir cinstir. Ovalarda mühim merinos sürüleri beslenir; kümes hayvanları boldur; dağlarda vahşi av hayvanları çoktur.



Sizde yorumunuzu eklemek için tıklayın.
Yorumlar
Tüm yorumları görüntülemek için tıklayın.
muammerdursunerer - manyas
24 / 05
Kafkasyanın bitki örtüsü ve yetişen ürünler dikkate alındıgında , adeta Manyas bölgesiyle bu kadar benzerlik olabilir.Kafkasyadan 1864 sürgününde ,Manyas bölgesine cogulgu Wubuh,şapsıg ve hakuc'lardan oluşan Hacı Grandük Berzek,Micacba Hasan liderliginde 14 köy oluşturulmuştur.
Kafkasyanın orman dokusu
Bu kategorideki diğer yazılar