Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Kafkasya İstiklal Komitesi'nin Misak ve Beyannamesi-1934
 
Varşova'da neşredilen Severnıy Kavkaz(Şimali Kafkasya) dergisi, Temmuz 1934, Sayı: 3'te Fransızca, İngilizce, Almanca, Türkçe ve Rusça olarak yayınlanan, Kafkasyalıların siyasi düşünce tarihinde önemli bir yeri olan “Kafkasya Konfederasyonu Misakı (Paktı)” ve “Kafkasya İstiklal Komitesi'nin Beyannamesi” ni aşağıda yayınlıyoruz.
 
Kafkasya Konfederasyon Misakı
- Azerbaycan, Şimalî Kafkasya ve Gürcüstan Millî Merkezleri,
- Bir milletin tam inkişafının ancak tam bir istiklâl şartıyla mümkün olabileceğini nazara alarak,
- Tekmil Kafkasya kuvvetlerinin tek ve müşterek bir hudut dahilinde birleşmeden, bu gayeye varmanın son derece müşkül olacağına kanaat getirerek,
- Kafkasya milletlerinin hayatî menfaatlerinin muhafazasını temin için bunların haricî siyaset ve millî müdafaalarının müşterek bir tarzda idare edilmesinin zarurî olduğuna emin olarak,
- Kafkasya milletlerinden her birinin kendi fikrî ve maddî kuvvetlerinin tam inkişafı için elzem olan temamiyeti mülkiyesinin hakikî zimamnı ancak böyle bir birlik yolu ile bulacağına kanaat getirerek,
- Kafkasya Cumhuriyetleri İttihadı esasını kabul etmekle, bütün vatandaşlarının müzaheretine mazhar olduklarına kuvvetle emin olarak,
- Kafkasya Cumhuriyetleri Konfederasyonunun memleketin siyasî ve iktisadî vahdetinden ileri gelen siyasî bir şekil olduğunu tasdik hususunda hem rey olarak, Kafkasya Konfederasyonunun aşağıdaki esaslarını ilân ediyorlar:
1-  Kafkasya Konfederasyonu, dahilde her bir cumhuriyetin millî karakter ve temamiyeti mülkiyesini temin ederek, hariçte bütün cumhuriyetler namına yüksek dereceli beynelmilel bir vahdet gibi hareket edecektir. Konfederasyonun müşterek bir siyasî ve gümrük hududu olacaktır.
2- Konfederasyona dahil cumhuriyetlerin haricî siyaseti, Konfederasyonun salâ-hiyettar müesseseleri tarafından idare edilecektir.
3- Konfederasyon hudutlarının muhafazası, Konfederasyona dahil cumhuriyetlerin ordularından müteşekkil Konfederasyon ordusuna verilecek ve bu ordu Konfederasyonun müdir müesseselerine tâbi tek bir komanda altında bulunacaktır.
4- Konfederasyona dahil cumhuriyetler arasında çıka bilecek ve bilavasıta müzakere ile halledilemiyecek her türlü ihtilaflar icbarî arbitre ve yahut Konfederasyon Yüksek Mahkemesine verilmelidir. Konfederasyona dahil cumhuriyetler, bunların bütün kararlarını temamen kabul ve icra etmeğe mecburdur.
5- Eksperler komisyonu, yukarıda serdedilen esaslardan hareketle bu yakınlarda Kafkasya Konfederasyonu konustitusyonunun projesini hazırlamakla meşgul bulunacaktır. Bu proje, her cumhuriyetin toplanacak ilk meclisi müessesan faaliyeti için bir esas olacaktır.
6- Misak'ta Ermenistan cumhuriyeti için de yer bırakılmıştır.
 
Azerbaycan namına:      Mehmet Emin Resul-zade
                                   Sabik Azerbaycan Şûrayı Millîsi Reisi,
                                   lahik Millî Azerbaycan Merkezi reisi
 
                                   Ali Merdan B. Topçibaşı
                                   Azerbaycan Heyeti Murahhasası reisi ve
                                   sabık Parlamento reisi
 
Şimalî Kafkasya namına: Mehmet Girey Sunç
                                       ibrahim çulik
                                       Tausultan Şahman
 
Gürcüstan namına:         Noe Jordaniya
                                       Sabik Gürcüstan Reisicumhuru, lahik
                                       Gürcüstan Millî Merkezi reisi
  
                                    A. çenkeli
                                    Gürcüstan Sabik Paris mümessili Brüksel,
 
14 Temmuz 1934.
 
   ________________________________________
 
Kafkasya İstiklâl Komitesi'nin Beyannamesi
 
KAFKASYA VATANSEVERLERİNE
 
      A z i z Y u r t t a şl a r!
   Kafkasya İstiklâl Komitesi'ni teşkil eden Azerbaycan, Gürcistan ve Şimalî Kafkasya Millî Merkezleri mümessilleri tarafından Kafkasya Konfederasyon Misakı'nın aktedildiğini büyük bir memnuniyetle haber veriyor.
Kafkasya malletlerinin birbirine yaklaşması ve cumhuriyetlerimizin kaybolmuş istiklâlinin elde edilmesi için yapılan mücadele etrafında birlik olmaları yolunda çalışan müşterek bir Kafkasya teşekkülü olması dolayısile KİK'si, Kafkasya Konfederasyon fikrinin tahakkuku gibi hayatî bir zaruretin millî menafiimizi müdafaaya yarayacak yegane makul bir yol olmak üzre, bütün millî-düşünen ve bu yolda mücadele eden Kafkasya milletlerince şuurlu olarak benimsenmesi uğrunda çok çalışmıştır- KİK'si bugün aktedilmiş Misakı ilân etmekle kendi faaliyetinin ilk devresine hitam vermiş bulunuyor.
Bundan sonra, Kafkasya Konfederasyonu, Kafkasya cumhuriyetlerinin çalınmış haklarını elde etmek savaşı etrafında birleşmiş Milli Merkezlerin tekmil faaliyeti için esaslı bir baz olacaktır.
Konfederasyon Misakı, kendi muhteviyatı itibarile yalnız Kafkasya'da Rus-bolşevik müstevlilerine karşı ölüm-dirim savaşı yapan kütlelerin istek ve emellerine cevap vermekle kalmıyor; o, ayni zamanda yaşadığımız siyasî ânın bütün taleplerine dahi cevap veriyor.
Büyük ve mühim hadiseler arifesindeyiz. Davamızın hallini temin ede bilecek tarihî günler yaklaşmaktadır. Milletlerimizin siyasî mukadderatı belki de o zaman bir. defalık taayyün edecektir.
Arzu edilen zafer, ancak milletlerimizin birleşmesi ve millî iş üzerinde bulunanların umumî iş yolunda el- ele vererek sarsılmadan yürümeleriyle temin edilebilir.
Biz ancak Kafkasya Konfederasyon bayrağı altında hedefe varabiliriz!
Yurttaşlar birlesiniz!
Bu bayrak altına toplanınız!
İlân ettiğimiz Misak'ı müdafaa ediniz!
Bunu hiç bir fırka ve meslek farkı gözetmeden tekmil siyasî ve içtimaî teşkilâtlarda müzakere ederek kendi müsbet alâkanızı gösteriniz!
Kafkasya milletleri Misak'a olan alâkalarını nümayiş ettirmek suretile Kafkasya Konfederasyon fikrinin bütün millî düşünen Kafkasya için siyasî bir bayrak olduğunu bütün dünyaya göstermiş olacaklardır.
Yalnız bunu nümayiş ettirmek kâfi değildir. KİK'si düşünüyor ki, Kafkasya milletlerinin bundan sonraki faaliyeti, yalnız müşterek Kafkasya idesi namına değil, ayni zamanda müşterek Kafkasya mümessilleri vasıtasıyle yapılmalıdır. Bütün Kafkasya Millî Merkezlerine ait inkilâbî siyasî faaliyeti tek bir müşterek Kafkasya müessesesi etrafında birleştirmek lâzımdır.
Bu maksatla KIK'si bir kongre davet etmeği düşünüyor. Bu kongrede o, faaliyeti hakkında malûmat vermekle beraber, Misak'ta 'yer bulan fikirlerden çıkabilecek hususatı hayata tatbikle muvazzef yeni konfederatif bîr müessese intihap edilmesini de teklif edecektir.

KAFKASYA İSTİKLÂL KOMİTESİ


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.