Arama

Bülent Yıldırım ve Hakan Albayrak ne yapmaya çalışıyor?
 
Hakan Albayrak
çeçenistan'daki Ramazan Kadirov yönetiminin zulümlerine dikkat çekmemize bozulan bazı arkadaşlar, "Bülent Yıldırım ve Hakan Albayrak ne yapmaya çalışıyor?" diye sorup, kendi kendilerine şöyle bir cevap veriyorlar: "Rusya ile anlaşma ferasetini gösteren Kadirov çeçenistan'a barış ve huzur getirdi, refah getirdi; ama Yıldırım ve Albayrak bunlara kıymet vermiyor, çünkü bu adamların işi-gücü savaş çığırtkanlığı. Ellerinden gelse, dağlarda kalan bir avuç savaşçının hatırı için bütün çeçenistan'ı yakacaklar!"

İnsafınız kurusun be kardeşim! Kurumuş zaten.

Bülent Yıldırım ve Hakan Albayrak'ın ne yapmaya çalıştığını ben size anlatayım.

***

AĞUSTOS 1996. çeçenistan adına General Aslan Mashadov ve Rusya adına General Aleksandr Lebed, çeçenistan'in statüsü meselesinin 2001 yılı sonuna kadar çözülmesini öngören bir barış anlaşması imzalıyor. 19 ay önce başlayan savaş sona eriyor. İHH Başkanı Bülent Yıldırım ve ben bayram ediyoruz. "Mashadov bağımsızlık davasını askıya almakla yanlış yaptı, Rusların oyununa geldi" falan demiyoruz.

OCAK 1997. çeçenistan'da cumhurbaşkanlığı seçimi yapılıyor. Seçimin favorileri: Aslan Mashadov ve Şamil Basayev. Ben "cesur ama maceraperest değil, gözü kara ama nerede durması gerektiğini biliyor, dengeli bir lider" dediğim Aslan Mashadov'u tercih ediyorum. Basayev'in mizacının cumhurbaşkanlığına uygun olmadığını düşünüyorum. Bu görüşlerimi Yeni Şafak'ta yazıyorum. Birçok arkadaş itiraz ederken, Bülent Yıldırım "Hakan haklı" diyor; "Basayev'e muhabbetimiz baki, ama bu iş başka."

AĞUSTOS 1998. Aslan Mashadov İstanbul'da. Bülent Yıldırım'la beraber kendisini ziyaret ediyoruz. çok dertli. "çeçen-Dağıstan Halkları Birliği"nin kuruluşunu ilan eden Şamil Basayev'in Dağıstan'daki Rus birliklerine saldırmaya hazırlandığını, böyle bir şeyin Moskova'daki savaş lobisinin ekmeğine yağ süreceğini, Rusya'nın Basayev'i bahane ederek çeçenistan'a yeniden saldırabileceğini, bunu engellemek için elinden geleni yaptığını ama Basayev'e söz geçiremediğini söylüyor. "İkinci bir savaş felaketimiz olur, halkımız bunu kaldıramaz" diyor. öte yandan, Rusya'nın çeçenistan'da yatırım yapmak isteyenlere türlü çeşit yollarla mani olduğunu, ülkeyi yeniden imar edip savaşın yaralarını sarmalarına imkân tanınmadığını, halkın yoksulluğu bir türlü aşamadığını, bunun da barışın anlamının sorgulanmasına yol açarak Basayev'in maceracı eğilimlerine toplumsal zemin kazandırdığını anlatıyor. Barışı koruyabilmek için ülkede bir derlenme-toparlanma atmosferi oluşturmalarının şart olduğunu belirtiyor. "çeçenistan'a mutlaka yatırımcı göndermelisiniz. Rusların sabotajlarına karşı gerekli tedbirleri alacağımıza, gelen yatırımcıları özel birliklerle koruyacağımıza söz veriyorum" diyor. Bülent Yıldırım, Mashadov'la görüşmemiz biter bitmez, çeçenistan'da yatırım seferberliği için harekete geçiyor. Kapı kapı dolaşıp, çeçenistan'ın selametini gözeteceklerine inandığı iş adamlarına Mashadov'un mesajını iletiyor. Bu mesajın gereğini yapmaları için onlara adeta yalvarıyor (fakat genellikle nafile). Bu arada, savaşın başından beri çeçenistan'da faal olan İHH'nın çeçen halkına yardımları -barışı korumak gibi bir misyon da biçilerek- devam ediyor.

Ağustos 1999'da Basayev ve arkadaşları bir "İslam Şûrâsı" kuruyorlar. Bu kuruluş "Dağıstan İslam Cumhuriyeti"ni ilan ediyor. çeçenistan-Dağıstan sınırında çeçen mücahitleriyle Rus askerleri arasında çatışmalar meydana geliyor. Basayev ve Arap mücahit Hattab komutasındaki mücahitler, "İslam Şûrâsı" elemanlarına yataklık ettiği gerekçesiyle Rus askerleri tarafından kuşatılan iki Dağıstan köyüne girmeyi başarıyor, fakat Rus bombardımanına dayanamayıp geri çekiliyorlar. Mashadov'un başından beri engellemeye çalıştığı, fakat Basayev'le çatışmayı göze alamadığı yahut kardeş kanı dökmekten imtina ettiği için engelleyemediği bu gelişmeler üzerine, Moskova, çeçenistan yönetimini teröristlere yataklık etmekle suçlayıp, yeni bir askerî harekâtın işaretlerini vermeye başlıyor. KGB'nin devamı olan FSB'nin Moskova ve başka Rus şehirlerinde sivillerin yaşadığı apartmanlara düzenlediği bombalı saldırıların çeçenlere mal edilmesi, bu işaretleri savaş naralarına dönüştürüyor…

Yerimiz doldu. Devamı yarın inşaallah.(YENİ ŞAFAK 24/11/2009)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.