Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Ramazan Kadirov ve İstiklâl Savaşçıları
Hakan Albayrak
 
1. Saddam, Halepçe de dahil olmak üzere bütün Irak'ta asayişi sağlamıştı. Saddam, müthiş bir sağlık ve sosyal güvenlik sistemi kurmuştu. Saddam, bilim devrimi yapmıştı… Bunlara istinaden, “Saddam çok iyi bir lider, halka hizmette sınır tanımıyor” dememiz mi gerekiyordu? Zulümlerini unutmamız mı gerekiyordu Saddam'ın?
Saddam, camiler yaptırıyordu. Saddam, Batılı gazetecilere mülakat sırasında “Şimdi namaz kılmam lazım” deyip gidiyordu. Saddam, Irak bayrağına “Allahu Ekber” yazdırmıştı… Bunlara kanıp, “Saddam çok dindar bir lider” dememiz mi gerekiyordu?
Mashadov'a zırnık koklatmayan Moskova, Kadirov'a kesenin ağzını ardına kadar açtı. Rusya'nın yıktığı çeçen evleri şimdi Rusya'nın sunduğu imkânlarla yeniden yapılıyor. Buna tabii ki sevineceğiz. Ama Kadirov'un zulümlerini unutacak kadar değil. Hele, “Cami yaptırıyor, elinden tesbihi düşürmüyor” diye, Kadirov'u adeta evliya ilan etmek hiç olacak şey değil.
Türkiye, çeçenistan'la ilişkilerini alabildiğine geliştirmeli. Sunulan imkânlar değerlendirilerek, dini, kültürel ve ticari bağlar güçlendirilmeli. “Kimse Kadirov yönetimiyle çalışmasın” demiyorum (“Saddam yönetimiyle iş yapılmasın” da dememiştim zaten; bilakis, Saddam'ın zalimliğine rağmen Irak'la ilişkilerin geliştirilmesini savunmuştum); ama, “Kadirov'u yüceltme çabası abesle iştigaldir” diyorum, müsaadenizle.
***
2. çeçen halkının adeta blok halinde “istiklâl” dediği günler geride kaldı. Dudayev, Yandarbiyev, Mashadov, Basayev gibi halka mal olmuş liderlerden yoksun kalan, toplumsal tabanını ve siyasi zeminini hızla kaybeden, kitlelere artık bir zafer perspektifi sunamayan istiklâl savaşçıları köşeye sıkıştı. Sıkıştıkları köşede işgalci Ruslara ve onların yerli işbirlikçilerine zaman zaman irili-ufaklı darbeler indirseler de, tükenmeye yüz tutan umutları yeşertmeleri mümkün görünmüyor (Doğrusunu Allah bilir).
Açık söyleyeyim: Ben mücahitlerin silah bırakmalarından yanayım. Bağırlarına taş basıp, Bağımsız çeçenistan davasını –ve hele Kafkasya İslam Emirliği davasını- rafa kaldırmaları gerektiğini düşünüyorum. Bunun için gerekli olan vasat oluştu mu? Oluşmadıysa da oluşur mu? Silah bırakan mücahitlerin –istisnasız hepsinin- güvenliği garanti edilir mi? Bu konuda itimat telkin etmeyen Vladimir Putin ve Ramazam Kadirov, itimat telkin eder hale gelebilir mi? Onlar dört başı mamur bir 'açılım' yaparlarsa, mücahitler de belki 'açılım'a ikna edilebilir. Barış için arabuluculuk yapacak kimseler / kuruluşlar bulmak güç olmasa gerek.(YENİŞAFAK 1/12/2009)

Sizde yorumunuzu eklemek için tıklayın.
Yorumlar
Tüm yorumları görüntülemek için tıklayın.
beslan - beslan
10 / 12
Ben seninle tartışacak değilim, Mücahid diye bahsettiğin adamların öyle olmadığını bilmeni isterim hepsi değil tabiki çoğunluğu. Beslan olaylarında masum çocukları öldüren tecavüz edenler.. ( 11 yaşındaki kız çocuğunun iç organlarını parçalamışlardır tecavüz ile.. vb. olaylar) Baskın sırasında İslam isimli bir cocuk rehine şöyle der" müslüman kardeşini öldürmessin değilmi" mücahid(???) ise cevap verir "seni kendi ellerimle bizzat öldüreceğim". Baskından sonra İslam Ölü olarak çıkar okuldan, tabi o sözü vereninmi yoksa başkasınınmı öldürdüğü bilinmez.Beslan şehri müslüman kimliği ile bilinir ölenlerin %60 kadarı müslümandır ve bu baskını yapan insanlar(???) senin mücahid diye bahsettiklerindir, biliyoruzki arkasında rus oyunu vardır ama ne olusa olsun içlerinden biri cıkıp "durun" diyemedimi? "Mücahitler neyi niye hangi amaçla yaptıklarını senden benden çok iyi biliyorlar" demişsin o yüzden sanada sormuyorum nedenini, demez çünkü hepsinin kanlarından kimyasal uyuşturucu çıkmıştır baskın sonrası.2000 li yıllarda çeçenyedan savaşcılar gelmişti misafir olarak hepsi extasy, esrar ve bilimum uyuşturucu sefasına gelmişlerdi, sen bunlara şahit olmadığın için bol keseden konuşuyorsun. Senin o bahsettiğin Mücahidler 2. savaştan sonra yavaş yavaş yok oldular böyle devam ederse "1.Tane" bile kalmayacak.Dudaev'in Son askeri diyebileceğimiz Maşadov öldükten sonrada mücahid diye görebileceğiz kimse kalmadı,islamı kafkasyada hakim kılma işi bu bir avuç katile kaldıysa vay dinimize vay halimize, böyle düşünmek büyük Ahmaklıktır Esir rus askerlerini tavuk gibi boğazlayan, rus sivillere havan topu vb. saldırıları düzenleyen, Beslanda kendi kardeşlerine tecavüz edip öldüren, mücahid dediklerini sen Peygamber (sav) efendimizin sünnetine Kur'an- Kerim'e Yorumlaya biliyosan yorumla..
mansur - aydın
07 / 12
Beslan, Çeçenistan Cihadına- Kafkasya Müslümanlarının Cihadına vicdanı olarak destek verme durumunda hisseden insanların kendi vicadanlarını rahatlatmaları için bir vesileden başka bir şey değildir..Rusya 15 yıldan beri devam eden savaşta 42 000 çocuğu öldürmüştür..Bugün çeçenistanda doğan çocukların %40-50 oranında seyreltilmiş uranyum silahları başta olmak üzere fosfor bombaları ve misket bombaları gibi kullanımı yasak silahların kullanılması sonucu ya sakat ya da özürlü dünyaya geliyor..Beslan olayının üzerindeki perde üzerindebn geçen bunca zamana rağmen aralanamadı..Kim ne için neden yaptı olayın planlanış gelişim ve neticeleri Rus analistler tarafından dahi tartışılıyor ve sadece Beslanı öne sürerek Rusların katliamlarını ve gelecek katliamlarını temize çıkarmak hiç bir vicdanlı Müslümanın yapabileceği bir yanlış değildir..Beslan olayının ele alınışı dahi Batılıların ve Rusların bakış açısından..Mücahitler Emriliği ilan eden Mücahitler neyi niye hangi amaçla yaptıklarını senden benden çok iyi biliyorlar..Mücahitleri sanki önlerinde ölmekten başka bir yol olmayan, kan davası güden çıldırmış bir kaç insan topluluğu gibi göstermek hiç kimsenin haddi değildir..Mücahitleri eleştirecekseniz Kur'an ve Sünnete dayanarak eleştirin eleştirebiliyorsunuz. Üzerindeki sis perdesi Rus yetkililer tarafından bile tam aralanmayan bir olayda Mücahitleri sorumlu tutmak ahmaklıdır..akla vicdana sığmaz..Varsa Mücahitlerin yanlışları ki onlar insan olabilir..söylersin..ama bu İslamı Kafkasya topraklarında hakim kılma idealini gölgelememeli..Gölgeleyemez...
Beslan - Beslan
07 / 12
Bende sana Beslan diyorum Beslan...