Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Çerkeslerden 12 Mart Muhtırası

Erol Karayel
erolkarayel26@gmail.com

“Devlet desteğiyle anadili eğitim ve öğretimi ile çerkes dillerinde 7/24 radyo/tv yayını yapılması”nın talep edildiği “çerkes Hakları Mitingi” 12 Mart Cumartesi günü Ankara'da başarıyla gerçekleştirildi. İlk defa kendileri için bir şey talep ederek alanlara çıkan çerkesler, kendi toplumsal tarihlerinde de bir ilke imza atmış oldular.


12 Mart Türkiye siyasi tarihinde TSK'nın1971 yılında hükümete verdiği “muhtıra”(ihtar, uyarı) kavramıyla birlikte anılır.

Artık çerkes siyasi tarihinde de  bir "12 Mart muhtırası" var. Bu muhtıra çerkes halkının devlet yönetimine ve kendi kurumlarının yöneticilerine verilmiş bir muhtıradır.

Evet, dünkü mitingde çerkesler ilk muhtırayı T.C. yönetimine verdi ve “çerkesleri görmezlikten gelme politikalarına artık bir son verin” diyerek asimilasyoncu uygulamalara boyun eğmeyeceklerini açıkça ilan ettiler.

çerkes muhtırasının ikinci muhatabı da çerkes sivil toplum örgütlerinin yöneticileriydi. çerkesler, sivil toplum örgütlerini “federasyon” statüsüyle derdest edip pasifize eden yöneticilerine de, “Oyalama politikalarına artık bir son verin. Statükoyla flörtü bırakıp halkın sorunlarına sahip çıkın” uyarısında bulundular.

Peki dikkate alırlar mı?

Bilemem.

Ama bildiğim birşey var; bu miting gelmekte olan büyük bir dip dalgasının öncü sarsıntılarıdır. Dikkate almayanlar bedelini ağır öder.
Halktan kopuk hiç bir yapının ayakta durma şansı yoktur.
Görünen o ki herkes hesabını yeni baştan yapmak zorunda.




Sizde yorumunuzu eklemek için tıklayın.
Yorumlar
Tüm yorumları görüntülemek için tıklayın.
ali - bursa
15 / 03
çok güzel bir yazı bravo erol abi .......
Çanba İbrahim - ist
15 / 03
Yazılarınızı, sağ duyulu ve birleştirici uslubunuzdan dolayı severek okur idim, ama sanki menfi manada bir değişim seziyorum. Umarım yanılıyorumdur. Zaten bölünmus topluluğumzu, bu uslupla butunlemek mumkun degil, bununda farkında olduğunuzu zannediyorum.