Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Aleksandr Ankvab’ın Beygiri
Ekho Kavkaza'dan Demis Polandov, Abhazyalı gazeteci İnal Haşig'e yeni atanan Abhazya hükümeti ile ilgili sorular yöneltti.

- Abhazya hükümeti, şöyle bir bakacak olursak, pratikte tamamen şekillendi. Bütün bakanlıklara atama yapıldı. Artık bir muhasebe yapmak ve hükümetin güçlü ve zayıf yönlerini, beceri kabiliyetini dile getirmek mümkün mü?

İnal Haşig: Yeni hükümetten daha fazla sürpriz bekliyorduk, ancak yeni hükümette bakanlıklarda görev alan insanlar, öyle ya da böyle iktidar sisteminin zaten içinde yer alan insanlardı. Kimi bakan yardımcısıydı, kimi iktidar bünyesinde çalışıyordu, kimi de parlamentoda milletvekiliydi, vs. İçlerinde yeni olan tek isim Daur Naçkebiya adlı bir yazar. Kendisi Aleksandr Ankvab’ın en yakın silah arkadaşlarından. Zamanında Ankvab, “Aytarya” muhalif hareketinin başındayken, Daur Naçkebiya onun en güvenilir adamlarından biriydi.

- Peki genel olarak bu ekip bir takım reformlar yapıp modernizasyon gerçekleştirebilir mi?

İnal Haşig: Bence, bu insanların büyük çoğunluğunun uzun yıllar hükümette görev almış olması negatif bir durum. Bu yüzden reformlarla ilgili problemler çıkabilir. Bana öyle geliyor ki bu hükümet yeterince yaratıcı değil. Ancak reformlar hakkında net bir şey söylemeye gerek yok; çünkü bizzat cumhurbaşkanı da reform yapmaya hazır olduklarını vurgulamıyor. öte yandan, yaratıcılıktan yoksunluk hali galiba hükümeti beygire çevirecek. Bu beygir, Ankvab’ı bütün iktidarı tek elde toplamaya kadar götürecek.

- Abhazya’da şu anda genel atmosfer nasıl? Bilindiği gibi Ankvab kendini sert bir yönetici olarak tanıtmıştı ve şimdi görüyoruz ki ceza davaları açılıyor. ülkede düzen tesis edilmekte olduğu hissi var mı?

İnal Haşig: Elbette bir kıpırtı oldu. Fakat endişeye sebebiyet veren tek şey herhalde şu ki, Rusya Federasyonu savcılığının açtığı bütün ceza davalarının izi sürülecek olursa, bunları öyle ya da böyle cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarına bağlamak mümkün. Bu davalara karışan kişiler Aleksandr Ankvab’ın seçimlerde baş rakibi olan Sergey Şamba’nın yandaşları. Sadece Şamba’nın yandaşları arasında değil, Ankvab’ın çevresindekiler arasında da stabilizasyon sağlandığında, sistemin düzene girdiğini söylemek galiba mümkün olacak.

Demis Polandov, İnal Haşig/Sohum

________________

Kaynak: www.ekhokavkaza.com

Tercüme: Zeynep Kuşba




Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.