Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Kremlin'den Beyaz Ev'e mi?
Batı ülkelerinden yöneltilen bir kısım eleştirilere rağmen Rusya halkı, başarılı gördüğü Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emekliye ayrılmasını istemedi.

Putin'in planlarını 'Rusya'nın zaferi' için uygulamaya hazırlanan iktidar partisi Birleşik Rusya, 17 Aralık'ta seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere kongreye gidecek. Kritik bir aşama olan Duma seçimlerinden anayasal çoğunluğu da elde ederek çıkan parti, şimdi de Putin'in ikinci dönem iktidarını sağlayacak formüller üzerinde çalışıyor.

Rusya lideri, seçim sonuçlarını değerlendirdiği teşekkür konuşmasında, halkın sandığa giderek ülkenin yönetiminde uygulanan politikaları desteklediğini söyledi. Putin, Ukrayna, Gürcistan ve Kırgızistan'da gerçekleşen muhalefet gösterilerini kastederek ülkeyi uzun süre seçim atmosferinde tutmanın doğru olmadığını belirtti, bir an önce meclisin toplanarak çalışmalara başlamasını istedi. Halkın kendisine bundan sonrası için yeterli etik destek verdiğine inanan Rusya lideri, artık daha rahat adımlar atacak.

Putin'in önünde hem Rus halkı hem de tüm dünyanın merakla beklediği iki soru duruyor: Birincisi, 'Kremlin'den ayrıldıktan sonra gelecek başkanlık seçimlerine kadar hangi görevle ülke yönetiminde daha etkili olabilir?'; ikincisi ise, 'Ara dönemde Kremlin'e kim oturacak? Yetkileri ne olacak?' Artık birçok kez tekrarlanan anayasal değişiklik yapılarak Kremlin'de üçüncü dönem de oturma ihtimali konuşulmuyor. Buna rağmen 'halk sandıkta bize bu yetkiyi verdi' diyerek Duma'da doğrudan değişiklik yapmak yerine, referanduma gidilerek tekrar halka sorulması da imkân dahilinde.

üzerinde en çok konuşulan alternatif ise Rusya Devlet Başkanı'nın ara dönemde başbakanlığı tercih edeceği. Kremlin'e artık siyasi parti temsilcilerinin çıkması gerektiği yönünde yaptığı açıklamalar Putin'in Birleşik Rusya'nın da başına geçebileceğini gösteriyor. Putin her ne kadar Kremlin'in yetkilerinin azaltılmayacağı yönünde taahhütlerde bulunsa da ara dönemde (2012 başkanlık seçimlerine kadar) en azından başbakanlığın yetkilerinin artırılması gündemde. Putin'in en çok ihtiyaç duyacağı başkomutanlık ve hükümetleri feshetme gibi iki önemli yetkinin gerekli yasal düzenlemeler yapılarak başbakanlığa devrinden sonra Rusya liderinin Kremlin'den Beyaz Ev'e (Başbakanlık binası) taşınmasının önünde engel kalmıyor.

Kremlin'in yeni sahibi ise 20 Aralık'a kadar açıklanacak. Putin 2 Mart 2008'de yapılacak başkanlık seçimlerinde tansiyonun daha düşük tutulmasını istedi. Duma'dan ilk icraat olarak iki seçim arasının biraz daha uzun ayarlanmasını isteyen Putin, kendi koltuğuna genç, akıllı ve uyumlu çalışabilecek birisini uygun gördüğünü açıklamıştı. Başkanlık adayları arasında isimleri sıkça geçen ve Putin'e bağlılıklarını ispatlamış başbakan birinci yardımcıları Sergey İvanov ve Dimitri Medvedev, Kremlin'e en yakın iki isim. Başbakan Viktor Zubkov'un da isminin geçtiği Kremlin için sürpriz bir aday da açıklanabilir.

Seçim sonuçlarının ardından protesto gösterileri için yüz kişiyi ancak toplayabilen Komünist Parti lideri Gennadi Zyuganov'un başkanlık yarışında başarılı olması öngörülmüyor. Muhalefet partileri sayıları şimdiden onları bulan başkan adayları ile parçalanmış durumda. Ancak komünistler, başkanlığını eski satranç şampiyonu Kasparov'un yaptığı 'öteki Rusya Hareketi' ile birlikte Kremlin seçimlerine kadar Moskova sokaklarında bir miktar polisçilik oynayacak.
FARUK AKKAN/ MOSKOVA
Zaman, 06 Aralık 2007, Perşembe

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.