Arama

Gürcistan'ın önemli seçimi

Fikret Ertan

2008 yılının ilk günlerinde iki önemli seçim yapılacak. Bunlardan birisi bize oldukça uzak bir ülke olan Pakistan'da; ancak 8 Ocak'ta yapılması planlanan bu seçimin akıbeti henüz belli değil.

Muhtemelen yarın bu seçimin yapılıp yapılmayacağı bir karara bağlanacak. Diğer önemli seçim ise komşumuz, dostumuz Gürcistan'da 5 Ocak günü mutlaka yapılacak.

Gürcistan'daki seçim iki ay kadar önceki gösteriler ve siyasi karışıklıklar sonucu erkene alınmış devlet başkanlığı seçimleri olacak.

Bu seçimlerde 7 aday kıyasıya yarışacak. Seçim listesindeki sıralarına göre bunların adları şöyle: 1. Levan Gacheçhiladze 2. Badri Patarkaşişvili 3. David Gamkrelidze (Yeni Haklar Partisi lideri) 4. Şalva Natelaşvili (İşçi Partisi lideri) 5. Mihail Şaakaşvili 6. Giorgi Maişaşvili (Gelecek Partisi lideri) 7. İrina Sarişvili (Umut Partisi lideri).

Mevcut seçim kanunlarına göre herhangi bir aday seçimden, seçim günü olan 5 Ocak'tan bir gün önce 4 Ocak günü öğleden önce çekilebilir. Yine aynı kanunlara göre, hiçbir aday kendi başına yüzde 50 artı bir oy alamadığı takdirde iki hafta içinde ikinci tur seçimin yapılması gerekiyor ve bunda da çoğunluğu alan yeni başkan olarak seçilmiş oluyor.

Bu seçimde seçim ile birlikte aynı zamanda iki plebisit (bir tür halkoylaması) de yapılmış olacak ayrıca. Bu oylamalarda halka iki soru sorulacak. Birinci soru 'parlamento seçimlerinin baharda yapılmasını kabul ediyormusunuz, etmiyor musunuz?' şeklinde sorulurken ikinci soru da şu şekilde soruluyor: 'Gürcistan'ın Kuzey Atlantik İttifakı NATO'nun üyesi olmasını istiyor musunuz, istemiyor musunuz?'

Plebisit denen halkoylamaları malum, başka bir tür halkoylamaları olan referandumlardan farklı olarak bağlayıcı değiller. Ancak, Gürcistan'da seçimden sonra ocak aynın sonlarına doğru ele alınacak anayasa değişikliğine göre, bu plebisitler bağlayıcı da olarak kabul edilebilirler ve böyle ülke geleceği açısından çok önemli iki yeni kararı da benimsemiş olabilir ki bugünden görünen bunun böyle olacağı yönünde.

Seçim kanunları gereği görevini Parlamento Başkanı Nino Burjanadze'ye devreden eski Devlet Başkanı Mihail Şaakaşvili ve 9 muh alefet partisinin ortak adayı olan Levan Gaçheçhiladze'nin dışındaki 5 adayın başkan seçilme şanslarının hemen hemen olmadığı bugünden belli sayılır.

Yaklaşık son 5 yıldır güçlü başkanlık sistemi sayesinde Gürcistan'ı yöneten Mihail Şaakaşvili, kazanma şansı en yüksek olan aday. Hemen hatırlatalım 2003 yılında yapılan seçimde genç Şaakaşvili halkın yüzde 96 oyuyla başkan seçilmişti. Ancak 5 Ocak'taki seçimde Şaakaşvili'nin aynı oranı tutturması mümkün görünmüyor; zira karşısındaki en güçlü aday olan Levan Gaçheçhiladze'nin de şansı Şaakaşvili kadar olmasa bile oldukça yüksek görünüyor.

En güçlü aday Gaçheçhiladze de aynen Şaakaşvili gibi genç bir aday; sadece 43 yaşında. Ayrıca oldukça zengin bir işadamı; önemli bir şarap fabrikatörü. Aynı zamanda bugünkü parlamentoda muhalif Yeni Haklar Partisi'nin milletvekili de. Şaakaşvili 1999 yılında milletvekili adayı iken onun siyasî kampanyasını yürüten, dolayısıyla bir zamanlar Şaakaşvili'ye çok yakın olan Gaçheçhiladze bugün verdiği demeçlerde ' Şaakaşvili rejimini imha etmekten' söz ediyor. Kendi beyanlarına göre, asıl amacı da Gürcistan'ın siyasi sistemini bugünkünden çok daha güçlü bir parlamenter yönetim sistemine dönüştürmek ve sonunda bugünkü güçlü başkanlık sistemini tamamen tasfiye etmek.

Bazı özelliklerini ve adayları kısaca verdiğim bu cumartesi günü yapılacak başkanlık seçimi Gürcistan'ın yakın tarihi bakımından en çok siyasi rekabetin yaşanacağı seçim olacak. Buna hiç şüphe yok. Ayrıca seçimin bu ülkenin yakın tarihinde yeni ve çok önemli bir dönüm noktası olacağı da şimdiden belli sayılır.
Zaman,1 Ocak 2008

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.