Arama

Türk-Rus ilişkileri, Medvedev'le daha iyi bir noktaya gelecek
Rusya El Hak hareketi lideri Kamiljan Kalandarov, devlet başkanlığı görevine seçilen Dimitri Medvedev'in Türkiye ile ilişkileri çok iyi bir noktaya getireceğini söyledi.

Zaman'a özel mülakat veren Kalandarov, "Seçimle birlikte Rusya ile Türkiye arasında yeni ve güzel bir kapı açılmıştır. İkili ilişkiler çok iyi noktalara gelecek.'' dedi. Kalandarov, iki ülkenin her alanda gelişen ilişkilerine dikkat çekerek, Rusya'nın Türkiye için güvenilir bir ortak olduğunun da altını çizdi. Kalandarov, Medvedev'in seçilmesinin ilişkilere yansımasından enerji alanındaki işbirliği imkânları ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gelecekteki rolüne kadar güncel konulara ilişkin soruları şöyle cevapladı:

önümüzdeki dönemde Medvedev'le birlikte nasıl bir Rusya göreceğiz?

Rus halkı için bu seçimler çok önemliydi. Rusya Müslümanları da Medvedev'e çok büyük ümit bağladı. Medvedev, bugüne kadar başbakan birinci yardımcısı olarak çalıştı. Aynı zamanda ulusal projelerin de başındaydı. Bize göre Medvedev, Putin'in yolundan gidecek. Putin'e göre İslam dini her zaman Rusya tarafından korunmuştur, korunuyor ve korunacaktır. Sadece İslam değil, diğer dinlere de Rusya saygılı yaklaşmıştır. Bundan sonra da böyle olacak.

Medvedev de Putin'in yolundan gidip Rusya ile İslam ülkeleri arasında ilişkileri daha iyi noktaya getirecektir. Bu çok önemli. Rusya'da 20 milyon Müslüman var. Medvedev'in bundan sonra takip edeceği yolda Müslümanların yasal ve sosyal haklarını her alanda en iyi şekilde koruyacağından ve daha iyi hale getireceğinden eminim.

Türkiye ile ilişkilere nasıl yansıyacak?

Rusya'da Türkiye'den çok sayıda işadamı var. Bini aşkın Türk firması faaliyet gösteriyor. Karşılıklı evlilikler yoluyla da çok fazla kültürel bağlar oluştu. Türkiye'de çok sayıda Rus öğrenci öğrenim görüyor. Rusya'da Türk koleji bulunuyor. Her sene iki milyondan fazla Rus, Türkiye'ye tatile geliyor. Ruslar, Türkiye'ye büyük miktarlarda para bırakıyor. Dostluk ve diyalog dışında başka bir alternatif yok.

Başkan Vladimir Putin'le her bir araya gelişimde kendisinin Müslümanlara sıcak bir yaklaşım içinde olduğunu gördüm. Müslüman ülkelerle ilişkileri çok sıkı tutuyor. Ankara'ya davet edildiğinde nasıl karşılandığını çok iyi hatırlıyoruz. Türk edebiyatı ve Türk kültürüne büyük saygısı var. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan ile ilişkileri çok iyi. Eminim seçimle birlikte Rusya ile Türkiye arasında yeni ve güzel bir kapı açılmıştır. İkili ilişkiler çok iyi noktalara gelecek.

Dışişleri Bakanı Babacan, Moskova ziyaretinde Rusya'yı Nabucco ve diğer enerji projelerine davet etti. İki ülke arasında bu alanda ne gibi işbirliği imkânları var?

İki ülke, enerji alanında işbirliğine girecektir mutlaka. İki ülke arasında bu alanda herhangi bir rekabet olamaz. Rusya, enerji transferi yapan dünyadaki en büyük ülkelerden biridir. Hatta Avrupa, enerjide Rusya'ya bağlı. Ne bir Avrupa ülkesi ne de ABD, Rusya'yı bu alanda saf dışı bırakabilir. Batı, Rusya'nın varlığını kabul edip Rusya ile iyi ilişkiler içinde olmalıdır.

Rusya ile iyi ilişkiler içinde olmak, Türkiye'nin de yararınadır. Mesela kış süresince Türkiye'de gaz sorunu yaşandı. Türkiye gaz açığını Rusya'dan sağladı. Mavi Akım da zaten problemsiz bir şekilde işliyor. Birçok ülke Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin iyi olmasını istemiyor.

Hangi ülkeler mesela?

Uzmanlar bilirler... Nabucco projesi de bu olaylardan biridir. Enerji konusunda uzman sayılırım. Türkmen'im ve Hazar Denizi gaz ve enerji sorunlarını çok yakından takip ediyorum. Nabucco ile Türkmen gazı Rusya'yı by-pass ederek Türkiye'ye gelecek. Ama uzman olarak benim görüşüm, Nabucco, perspektifi olmayan bir proje.

Rusya, Nabucco'ya katılır mı?

Gaz tedarikçisi olarak katılabilir. Mavi Akım'daki gibi tedarikçi olarak bulunabilir. Nabucco projesi, Rusya'nın Kazakistan, Türkmenistan ve Azerbaycan ile ilişkilerini de etkileyebilir. çünkü hedefte, Rusya'yı by-pass eden bir hat var. Buna Rus devleti karar verecek.

Bir süre önce yeni bir proje daha ortaya atıldı. Dışişleri Bakanlığı ve işadamı Ahmet çalık, Rusya'ya teklif sundu. Samsun-Ceyhan petrol boru hattı. Bu, Türkiye'nin projesi. Bu projeye Türkiye'nin Rusya'ya katılma teklifi yapması doğru oldu. çok büyük değil, 5-6 milyar dolarlık bir proje; ama diyalog içinde olması güzel. Bu süreçte Ahmet çalık da Rusya'da büyük projeler içinde yer alabilir, bir partner ve destekleyici olarak. Bu, ılımlı bir adımdı.

Tükiye, yarış içerisinde değil, güvenilir bir partner olarak dünya pazarında Rusya'nın yanında olmalı. özellikle Mavi Akım'da, çok karşı çıkanlar oldu; ama şimdi çok güzel çalışan bir proje. Şunu söyleyebilirim ki Türkiye için dünyada Rusya'dan daha güvenilir bir partner yok.

Vladimir Putin politikada aktif rol alacak mı?

Eminim Putin politikada kalacak. Rus parlamentosunun başında olacak ve yönetecektir. Bu, hem Rusya, hem de Moskova'nın ilişkide bulunduğu diğer ülkeler için faydalı olacak. Putin, kendi döneminde yetiştiremediği şeyleri, yapamadığı ulusal projeleri, Medvedev'le beraber bir şekilde onun döneminde bitirecektir.

'İpler Putin'in elinde olacak' yorumlarına ne diyorsunuz?

Doğru değil. Putin, kimsenin hakkına, kimsenin yönetim şekline karışmayacağını kendisi söyledi. Eğer Putin, devlet başkanı olarak kalmak isteseydi kalırdı. Hiçbir problem olmazdı. Anayasayı değiştirirdi, referandum yapardı, biz de oyumuzu Putin'e verirdik. Bunun yaygarasını yapan insanlar, Medvedev ile Putin'in arasını açmak isteyenler.

Putin, 2012'de Kremlin'e geri dönecek mi?

İnşallah. Ben, El Hak hareketinin başkanıyım. Rusya'da 25 binden fazla elit Müslüman var. Bu onların da görüşü.
Zaman, 5 Mart 2008

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.