Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Zakayev: Rusya büyük bir tuzak kuruyor
Londra - Londra’da sürgün yaşayan çeçen-İçkerya Dışişleri Bakanı Ahmed Zakayev, Moskova'nın çeçenya'nın hukuki temellerini sarsmak için büyük bir provokasyon hazırlığı içinde olduğu uyarısı yaptı.
Zakayev, Rusya’nın direnişçiler tarafından Kafkasya Emirliği’nin ilan edilmesini sağlayarak bütün Kafkasya’yı ateş çemberine alacağını belirtti.
Yazılı bir açıklama yapan Zakayev, “Rusya 17 yıldır mümkün olan tüm taarruzlar ve kanlı saldırılarla başarısız bir şekilde, çeçen halkının hür iradesi ile oluşturulmuş olan ve 27 Kasım 1990 çeçen-İnguş Cumhuriyeti egemen devlet deklarasyonuyla desteklenmiş olan çeçenya bağımsız devletini ortadan kaldırmaya çalışıyor” dedi.
Zakayev açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Ne İnguşya parçasının 1991'de çeçenya'dan ayrılması, ne 1994-1996 savaşına kadar devam eden terör olayları, ne yasal liderlerinin öldürülmeleri, ne etnik temizlik ile devam eden bölgenin büyük bir bölümünün işgali Rusya'nın çeçenlerin 12 Mart 1992 çeçen-İçkerya Anayasası’na dayalı devlet ve özgürlük isteği ile baş etmesine yardımcı olamadı.
Bu sefer suçlu Kremlin rejiminin planı, dini vaazlarla spekülasyon yapan ajanlarının etkisi aracılığıyla çeçen-İçkerya Cumhuriyeti devlet başkanını kendisini Kafkasya Müslümanları adına Kuzey-Kafkasya Emirliği Emiri olarak ilan etmeye ve tüm dünyaya savaş ilan etmeye ikna etmek. Moskova'nın düşüncesine göre, Dokka Umarov tarafından atılacak böylesi bir adım çeçen-İçkerya Cumhuriyeti’nin varlığına son verecek. Bu bir taraftan çeçen halkına karşı işlediği askeri suçların sorumluğunu Rusya yönetiminden giderecek, diğer taraftan ülke kendisine ait olmaktan çıkacak, Batı ile Kosova meselesinin çözümünün ardından Abhazya, Güney Osetya ve Transdinyester'in Rusya'ya bağlanması konusunda yapılması kaçınılmaz diplomatik ve politik tartışmalarda rahatsızlık verecek olan çeçenya meselesini ortadan kaldıracak.  Emirliğin ilanı, asılsız olsa da Rusya yönetimine kendi milli ve dini hakları için daha aktif olarak ortaya çıkan Kuzey Kafkasya halklarının soykırımı için daha fazla güç seferber etmesine yardımcı olacak. 'Kuzey Kafkasya Emnirliği' çeçenya'ya ikinci kes Rus ordusunun saldırmasına yardımcı olmuş olan Dağıstan ve çeçenya Halkları Kongresi’nin, zamanında oynadığı provokasyon rolünü oynayacak. 'Emirlik' operasyonunun hazırlığına çeçen tarafından katılan kişiler Kongre’yi kurmuş olan kişilerden oluşuyor.
'Emirliğin' ilan edilmesi aynı zamanda Kremlin'in uygun politik ortamları oluşturarak bölgeleri birleştirme hedefini oldukça kolaylaştıracak. Bu provokasyon aynı zamanda suçlu rejimin önceliğini sağlamaya yönelik olan Rusya'daki devlet başkanlığı ve Duma seçimleri metinlerinde de kullanılacak. Uluslararası planda 'Emirlik' operasyonu fazladan bir kez daha Moskova'ya Kaide ile global savaş adıyla Kuzey Kafkasya halklarını planlı olarak öldürmeye izin verecek. Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgilere göre, 'Emirlik' operasyonun hazırlığı için Moskova 500 milyon dolar bütçe ayırdı. Aynı zamanda çeçenya tarafından bazı temsilcilerin üçüncü bir ülkede Rus istihbarat ajanları ile farklı bahanelerle 'Kuzey Kafkasya Emirliği' ilanının lobisini yapmak için bir araya geldiği olayları tespit edildi. Hiç şüphe yok ki, çeçen halkı nasıl olursa olsun provokasyonlara karşı durma gücünü, bağımsızlık ve özgürlük hakkının ardında durma gücünü kendinde bulacaktır.” öZ/FT  (Ajans Kafkas)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.