Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Gürcistan bir kez daha sokaklarda
Gürcistan, 2003 yılında yaşanan Kadife Devrim'den sonra en büyük siyasi krizini yaşıyor. Bir kez daha sokaklara dökülen halk Saakaşvili'nin istifasını istedi. Saakaşvili, olayların arkasında Rusya'nın olduğunu iddia etti.
Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te 2003 yılındaki "Gül Devrimi'nden" sonra onbinler yine sokaklara döküldü. Sokaklara dökülen halk "Gül Devrimi"nin iktidara getirdiği Batı yanlısı devlet başkanı Mikhail Saakaşvili'nin istifasını isteyerek erken seçim çağrısı yaptı.
2003'te iktidara gelen Saakaşvili ABD ve AB'nin tam desteğini aldı. İktidara geldikten hemen sonra halk kendisine tam destek sundu. Gürcistan halkının en önemli beklentisi ise Sakaşvili'nin ülkenin ekonomisini rayına oturtacağı ve demokrasiyi egemen kılma beklentisiydi.
Saakaşvili'nin beklentileri yerine getirememesi ve ülkede yolsuzluğun artıp, gelir dağılımı adeletsizliğinin büyümesi toplumsal tepkilere yol açtı. Saakaşvili'nin adının mafya benzeri ilişkilerde anılması ise sabırları taşırdı.
Saakaşvili'nin eski Savunma Bakanı Iraklı Okruaşvili, Saakaşvili'nin bir işadamını öldürtme planı yaptığını açıklaması ve ardından tutuklanması ise sokaktaki tepkinin büyümesine yol açtı.
Onbinlerce kişinin sokağa dökülmesi üzerine Okruaşvili 6 milyon dolarlık kefalet karşılığında serbest bırakıldı ancak halk protestosunu sürdürmeye devam etti.
 
Tiflis'teki gösteriye sert müdahale
Tilfisteki parlamento binası önünde düzenlenen gösterilere halkın katılımı da yüksek olurken, polis göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale ederek birçok kişiyi göz altına aldı. Muhalefete ait bir televizyonun yayını da özel kuvvetlerin binaya baskın düzenlemesinin ardından kesildi.
Televizyon kanalına yapılan baskınla ilgili henüz bir açıklamada bulunulmadı. İmedi televizyonu, muhalefete finansal destekte bulunacağını açıklayan Gürcü milyarder Badri Patarkaşvili ile ilişkili bir kanal olarak biliniyor.
İmedi televizyonu son dönemde devlet başkanı Mihail Saakaşvili'ye muhalif yayınlar yapıyordu.
 
Tiflis'te sıkıyönetim ilan edildi
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin muhalefetin gösterileri nedeniyle başkent Tiflis'te sıkıyönetim ilan ettiği bildirildi.
Başbakan Zurab Noğaydili, yaptığı açıklamada, Saakaşvili'nin Tiflis'te bugünkü olaylar nedeniyle 1.5 saat önce sıkıyönetim ilan ettiğini belirterek parlamentonun, Cumhurbaşkanı'nın aldığı bu kararı 48 saat içinde görüşeceğini söyledi.
Noğaydili, bu süre içinde medyanın da denetim altında tutulacağını belirterek, gösteri yapılmasının ve toplantı düzenlenmesinin yasaklandığını bildirdi.
Bu arada, İçişleri Bakanlığı'na bağlı özel bilikler tarafından muhalif yayınları nedeniyle yayını durdurulan İmedi televizyonu çalışanlarının halen binada tutuldukları, programa katılmak için kuruluş binasında bulunan bazı muhalefet liderlerinin de gözetim altında oldukları bildirildi.
Televizyon binası önünde toplanan kalabalık ise muhalefet liderlerinin katılacağı bir programın engellenmesi amacıyla binaya baskın yapıldığını iddia ediyor.
Muhalefetin önde gelen liderlerinden Gürcistan Yolu Partisi Genel Başkanı Salome Zurabişvili, Rustavi 2 televizyonundaki açıklamasında, milletvekillerinin bu olaylardan sonra istifa etmesi gerektiğini belirterek, parlamentonun kısa süre içinde feshedileceği iddiasında bulundu.
 
Saakaşvili Rusya'yı suçladı
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ise "Rusya'nın, ülkesindeki istikrarı bozma çabasında olduğunu" iddia etti. Saakaşvili, muhalefet gösterilerini değerlendirdiği açıklamasında, demokratik bir ülkede yaşadıklarını ve herkesin ifade özgürlüğüne sahip olduğunu kaydetti.
Saakaşvili, muhalefetin günlerdir parlamento önündeki ana yolu trafiğe kapattığını ve buna hiçbir şekilde müdahale etmediklerini, ancak bugün göstericilerin tüm uyarılara rağmen dağılmadığını ve yolu açmak isteyen polise karşı çıktığını söyledi.
Avrupa ülkelerinde olduğu gibi polisin yasalar çerçevesinde göstericilere müdahale ettiğini ve bu durumun her ülkede yaşandığını anlatan Saakaşvili, ancak bazı ülkelerin Gürcistan'daki gergin ortamdan dolayı mutlu olduğunu ifade etti.
Rusya'nın, Gürcistan'daki siyasi istikrarı bozma çabasında olduğunu ileri süren Saakaşviili, istihbarat birimlerinin tüm bu gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.

"Muhalefet üyeleri de Rusya ile işbirliği içerisinde"
Saakaşvili, bazı muhalefet üyelerinin de maddi destek karşılığında Rusya hükümetiyle işbirliği içinde olduğunu öne sürdü.
Rusya'nın, Tiflis Büyükelçiliğinde görevli birkaç diplomatın istihbarat faaliyetlerinde bulunduğu için tutuklandığını ve bu kişilerin Rusya'ya gönderileceğini kaydeden Saakaşvili, ayrıca Rusya'da bulunan büyükelçilerinin de danışmalarda bulunmak üzere Tiflis'e çağrıldığını kaydetti.
Saakaşvili, sorunlara diyalog yoluyla çözüm bulmak istediklerini belirterek, bu yolu kapatmadıklarını da söyledi.
 
Rusya'dan sert yalanlama
Rusya Dışişleri Bakanlığı ise, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Sakaşvili'nin, Tiflis'teki protesto gösterilerinin arkasında Moskova'nın olduğu yolundaki açıklamasına tepki göstererek iddiayı yalanladı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Gürcistan'ın sınır dışı ettiği 3 diplomat kastedilerek, "Moskova, Gürcü yetkililerin bu adımını sorumsuz bir provokasyon olarak görmektedir. Buna uygun bir karşılık verilecektir" denildi.
Diplomatik gözlemciler, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın bu açıklamasının, Gürcü diplomatları sınır dışı ederek misilleme yapacağının işareti olduğuna dikkat çektiler.
Rus haber ajansı RİA Novosti, adını açıklamadığı bir diplomatik kaynağa dayanarak verdiği haberde, Rusya'nın Tiflis Büyükelçiliği'ndeki 3 görevlinin Gürcistan'dan gönderileceğini duyurmuştu.
Gürcistan'da polis, 2 Kasım'dan bu yana parlamento önünde hükümeti protestosunu sürdüren göstericilere bugün sert müdahale etmiş ve çıkan olaylarda çok sayıda gösterici yaralanmıştı.
Bu, Gürcistan'da 2003 yılında yapılan ve Saakaşvili'yi iktidara taşıyan Kadife Devrim'den bu yana ülkede görülen en büyük siyasi kriz. ülkede normal takvime göre, 2008 yılında seçimlere gidilmesi gerekiyor.







Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.