Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

NATO'dan Rusya'ya, Abhazya ve G. Osetya Baskısı
 
Fransa'nın Strasbourg kentinde gerçekleşen NATO liderler zirvesinde imzalanan ortak deklarasyonda, ittifakın Rusya ile doğrudan ilişkilere yeniden başlaması kararlaştırıldı. Açıklamada, Moskova'nın Güney Osetya ve Abhazya'da üs kurma çabaları eleştirilirken, bağımsızlıkların tanınma kararından da vazgeçilmesi istendi.
Rusya'dan askıya aldığı Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'na (AKKA) geri dönmesi de talep edildi.
"Mevcut anlaşmazlıklarımıza rağmen, Rusya partner ve komşu ülke olarak ittifak açısından önemlidir." ifadesi açıklamada yer alırken, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer Rusya-NATO Konseyi çerçevesinde çalışmaların hızlandırılmasını talep etti. Tarafların 2002 yılında kurulan konsey aracılığı ile kurdukları doğrudan iletişim Gürcistan-Rusya savaşı sonrası Eylül 2008'de kesilmişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de liderlerin Rusya ile yeniden konsey aracılığı ile iletişim kurulmasına karar verdiği bilgisini doğruladı. Liderler ortak açıklamada Rusya ile NATO arasında Afganistan, kitle imha silahların kontrolü ve silahsızlanma, terörizm, uyuşturucu trafiği, Somali'de korsanlarla mücadele gibi bir çok alanda işbirliği imkanı olduğuna dikkat çekti.

RUSYA'DAN AKKA'YA DöNMESİ İSTENDİ

Liderler ortak açıklamada 12 Aralık 2007 tarihinde Rusya'nın tek taraflı olarak askıya aldığı Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'na (AKKA) geri dönmesini talep etti. 1990 yılında Paris'te imzalanan AKKA, 1999 yılında İstanbul'da yenilenmişti. Anlaşmanın yenilenen versiyonu Rusya, Belarus, Kazakistan ve Ukrayna tarafından imzalanırken, NATO ülkeleri henüz imzalamadı. İttifak ülkeleri Rusya'nın eski Sovyet ülkelerinde bulunan üslerini boşaltmamasını gerekçe gösteriyor.

UKRAYNA VE GüRCİSTAN'IN üYELİKLERİ DESTEKLENECEK

Rusya'nın şiddetle karşı çıkması nedeni ile Gürcistan ve Ukrayna'nın NATO üyelikleri sürekli ertelenirken, son zirvede de iki ülkenin de ittifaka hazır hale getirilmesi kararlaştırıldı. Ortak açıklamada iki ülkenin ancak NATO standartlarını karşılamasının ardından ittifaka tam üye olabileceği belirtildi. NATO liderler zirvesinden yapılan açıklamanın Rusya'nın diplomatik bir başarısı olarak değerlendiriliyor. 

Bu konuda bir değerlendirmede bulunan Rusya Federasyonu’nun NATO daimi temsilcisi Dmitri Rogozin, NATO toplantısında Ukrayna ve Gürcistan konusunda çok büyük bir değişiklik olduğunu, şu anda Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’ya 6-7 sene öncesinden daha uzak olduğunu söyledi. (CİHAN)


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.