Arama

Gürcistan'da 15 gün sıkıyönetim ilan edildi
Cumhurbaşkanı Saakaşvili, hükümete karşı darbe girişiminde bulunmak isteyen güçler olduğunu ve bunu önlemek amacıyla anayasanın 73'üncü maddesine göre ülke genelinde sıkıyönetim uygulama kararı aldıklarını kaydetti.
Saakaşvili ayrıca, 2008 Ocak ayı başında devlet başkanlığı seçimi yapılması çağrısında bulundu. Saakaşvili, 2008 sonunda yapılması gereken devlet başkanlığı seçimi için "Benim önerim, devlet başkanlığı seçiminin 5 Ocak'ta yapılmasıdır" dedi.
 
Siyasi bir krizle karşı karşıya olan Saakaşvili, devlet başkanlığı seçiminin tarihi konusunda muhalefetin istediğinden daha erken bir tarih önerdiğini belirtti.
 
ABD erken seçimden memnun
 
ABD, Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili'nin, devlet başkanlığı seçimlerini 5 Ocak'a almasından memnuniyet duyduğunu, ancak olağanüstü hal uygulaması ile medyaya getirilen kısıtlamaların bir an önce kaldırılmasını istediğini açıkladı.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Gürcistan'da demokratik koşulların yeniden tesisi için bu tip adımlara gerek olduğunu söyledi. McCormack, tüm taraflara "Gürcistan'ın demokratik siyasal sistemini güçlendirecek ciddi tartışmalar aracılığıyla farklılıkların dile getirilmesi, hukuka saygı duyulması ve soğukkanlılığın sürdürülmesi" çağrısında bulundu.
 
Gürcistan Parlamentosu Başkanı Nino Burcanadze de, Saakaşvili'nin, erken seçim kararı almakla çok önemli bir adım attığını söyledi.
 
Sıkıyönetim kararı
 
Gürcistan Ekonomi Kalkınma Bakanı Giorgi Arvaladze de, sıkıyönetim süresince medya organlarının faaliyetlerinin kısıtlandığını, haber programlarına yasak getirildiğini, devlet televizyonu dışındaki hiçbir televizyon ve radyonun haber veremeyeceğini söyledi.
 
Sıkıyönetim nedeniyle bu sabahtan itibaren televizyon kanalları haber programlarını yayından kaldırdı. Devlet televizyonu iki saatte bir haber yayınlayabiliyor.
 
Sıkıyönetim nedeniyle ayrıca, Tiflis'teki toplu taşıma araçlarının çalışması kısıtlandı ve metro kapatıldı.
 
Yabancı ülkelerin Tiflis'teki büyükelçilikleri de ülkedeki olağanüstü hal durumuyla ilgili bilgilendirildi.
 
Sağlık Bakanı Aleksandır Lomaya, Parlamento Başkanı Nino Burcanadze'nin bazı muhalefet liderleriyle görüşme yaptığını kaydetti.
 
Muhalif lider açlık grevine başladı
 
Parlamentonun bugün yapılan oturumuna hiçbir muhalefet milletvekili katılmadı. Muhalefetin önde gelen liderlerinden eski Devlet Bakanı Giorgi Haindrava, hükümeti protesto etmek amacıyla açlık grevine başladı.
 
Olaylar nedeniyle Tiflis'teki ilköğretim okullarında öğrenime 2 gün ara verildi.
 
Başbakan Zurab Noğaydeli, dün akşam yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin Tiflis'te sıkıyönetim ilan ettiğini belirterek, alınan bu kararın 48 saat içinde parlamentoda görüşüleceğini açıklamıştı.
 
Dünkü gösterilerde 508 yaralı
 
Sağlık Bakanı David Tkeşelaşvili, dün muhalefet gösterilerinde meydana gelen olaylar nedeniyle toplam 508 kişinin hastanelere başvurduğunu belirterek, 418 kişinin ayakta tedavi edildiğini ve yaralılar arasında 24 polis bulunduğunu kaydetti.
 
Tkeşelaşvili, hastanelere başvuran herkesin tedavi masraflarının devlet tarafından karşılandığını ifade etti.
 
Abhazya: "Yaşananlar ülkenin iç sorunu"
 
Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan eden Abhazya'nın lideri Sergey Bagapş da, "Gürcistan'da son dönemde yaşananların bu ülkenin iç sorunu olduğunu ve kendilerini ilgilendirmediğini" belirtti.
 
Gürcistan hükümetinin, "ülke içindeki sorunlarını Abhazya ve Güney Osetya'ya karşı yeni bir eylem başlatarak çözüme kavuşturmak isteyebileceğini" belirten Bagapş, bundan endişe duyduklarını kaydetti.
 
Abhazya'nın "Dışişleri Bakanı" Sergey Şamba da, Gürcistan'ın son derece istikrarsız bir politik sisteme sahip olduğunu belirterek, "Bu sürekli ihtilallere açık bir sistem. Böyle bir ülkeyle ilişki kurmak çok zor" dedi.
 
NATO sıkıyönetim ilanını eleştirdi
 
NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, "İttifakın yoğun diyalog içinde olduğu Gürcistan'da sıkıyönetim ilanı ve medya kuruluşlarının kapatılmasının endişe kaynağı olduğunu ve Avrupa-Atlantik değerlerine uymadığını" bildirdi.
 
De Hoop Scheffer, Gürcistan'daki gelişmeleri endişeyle yakından takip ettiklerini ve NATO'nun Kafkaslar özel temsilcisinden, "Gürcistan dışişleri bakanından tüm tarafların şiddetten kaçınması ve hukuk devleti ilkelerine riayet etmesini istemesini" talep etti.
 
AB Komisyonu da Gürcistan'daki durumdan endişe duyduğunu bildirerek, meselenin taraflar arasında diyalogla çözülmesi çağrısında bulundu. Komisyon sözcüsü, güvenlik önlemi olarak Tiflis'teki bürolarını kapattıklarını ifade etti.








Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.