Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Başbakan Erdoğan: 'Gürcistan'ın Toprak Bütünlüğü ve Egemenliğini Destekliyoruz'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sıkıntılı günler geçiren Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklediklerini söyledi. Erdoğan, Gürcistan'la Türkiye arasında örnek teşkil eden bir dayanışma bulunduğunu belirterek, "Şu anda bu işbirliğinin daha da arttırılması ve derinleştirilmesi konusunda her iki tarafta da yoğun bir çaba mevcuttur" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Gürcistan Başbakanı Zurab Nogaideli' Başbakanlık'ta yaklaşık iki saat süren bir görüşme yaptı. Görüşme sonrasında iki başbakan birlikte açıklama yaptı.

Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Gürcistan'ın, iki komşu ülke olmanın ötesinde her alanda örnek teşkil eden bir dayanışmayı, ilişkiyi sürdürdüklerini söyledi. Erdoğan, iki ülke arasında gerek siyasi, gerek ekonomik, gerek kültürel alanda yoğun bir işbirliği mevcut olduğuna işaret ederek, "Şu anda bu işbirliğinin daha da arttırılması ve derinleştirilmesi konusunda her iki tarafta da yoğun bir çaba mevcuttur. Sayın Başbakan ile ikili, bölgesel ve uluslararası konularda etraflı bir görüş alışverişinde bulunduk. Birçok konuda birbirimize yakın ve görüşlerimizin örtüştüğünü gördük" dedi.

"GüRCİSTAN'IN TOPRAK BüTüNLüĞüNü DESTEKLİYORUZ"

Türkiye'nin, özellikle Gürcistan'ın siyasi birliğini, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini de desteklediğine dikkat çeken Erdoğan, "Bunu kendilerine ifade ettik. özellikle bu çerçevede ülkemiz Abazya ve Güney Osetya sorunlarının barışçı yöntemlerle çözüme kavuşturulmasını arzu etmektedir" diye konuştu.

Gürcistan yönetiminin, Ahıska Türklerinin, Türkiye'nin girişimleriyle anayurtlarına dönmesini sağlayacak çalışmaları parlamentodan çıkarmış olmasından duydukları memnuniyeti dile getiren Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu çerçevede Ahıska Türklerinin Gürcistan'daki anayurtlarına dönüşlerine ilişkin yasa tasarısı bildiğiniz gibi 11 Temmuz 2007 tarihinde onaylanmış ve şu anda da bununla ilgili düzenleme yapılmaktadır. Türkiye, Ahıska Türklerinin Gürcistan'a dönüş süreçlerinde imkanları ölçüsünde gerekli yardımları yapacaktır. Ahıska Türklerinin anayurtlarına yerleşmelerine yardımcı olacak, bölgenin hızlı bir şekilde kalkınmasını sağlayacak pilot projelere destek verebileceğimizi bir kez daha burada vurgulamak istiyorum. Ahıska Türklerinin Gürcistan'a dönüşünün ülkelerimiz arasında yeni bir dostluk ve işbirliği köprüsü oluşturacağına inanıyorum. "

"TüRKİYE, GüRCİSTAN'IN BİRİNCİ TİCARİ ORTAĞI"

İki ülke arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için gerekli yasal altyapının tamamlanmasının, görüşmelerinin ağırlık noktası olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bunlardan en önemlisi serbest ticaret anlaşması... Serbest ticaret anlaşması konusunda taraflar bu işe bir-iki madde dışında hazır durumdalar. Bunu da tamamlayarak yürürlüğe sokmanın gayreti içindeyiz. Bir diğeri önemli anlaşmada çifte vergilendirmenin önlenmesi antlaşmasıdır. Bu konuda Türkiye olarak bizler hazırız. Gürcistan'ın da hazır olmasıyla birlikte çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmasını da birlikte imzalayacağız. Bunların imzalanmasıyla birlikte her iki anlaşma aramızdaki ticari ilişkileri daha da arttıracaktır. Kaldı ki Türkiye, şu anda Gürcistan'ın birinci ticari ortadığıdır. Bu noktaya gelmiş bulunuyoruz. Bu yıl öyle zannediyorum ki 1 milyar doları yakalayan bir ticaret hacmine ulaşacağız" şeklinde konuştu.

Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum projelerinden sonra yeni bir adım daha attıklarına dikkat çeken Erdoğan, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin hayata geçirilmesi konusunda çok önemli adımlar attıklarını belirtti. Demiryolu ile ilgili olarak Gürcistan sınırları içinde projeyle ilgili çalışmaların tamamlandığını ifade eden Erdoğan, "Bizim tarafta da ihale çalışmaları sürüyor. Her iki temeli de bir an önce atalım istiyoruz. Gürcistan, temel atmaya hazır olduğunu söylediler. Bizim o tarihlerde durumumuz elverirse temel atma merasimine katılabileceğimizi söylüyoruz. Bu akşam onu da karşılıklı olarak teyit edeceğiz. Gerek Azerbaycan gerek Gürcistan gerek Türkiye o temel atma töreninde bir arada olalım istiyoruz. 120 kilometre hız yapacak olan tren hattı olacak. Sadece yük taşıma değil aynı zamanda yolcu taşımacılığı yapmak suretiyle adeta yeni bir İpekyolu'nu raylı sistemde döşemiş olacağız. Görüşmemizde sözkonusu projenin inşaat çalışmalarının zaman kaybedilmeden başlatılması konusunda mutabakat sağladık. Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum, Bakü-Tiflis-Kars projeleri bölgesel işbirliği için küresel boyutta büyük bir anlam ifade ediyor. Vizyonumuz ülkelerimiz arasındaki bu işbirliğini daha da ileriye taşıyarak derinleştirmektir" diye konuştu.

"GüRCİSTAN'IN TOPRAK BüTüNLüĞü KONUSUNDA VERİLEN DESTEĞE TEŞEKKüR EDERİZ"

Gürcistan Başbakanı Zurab Nogaideli ise, konuşmasına, dün 4 askerin şehit edildiğini belirterek, Türk halkına başsağlığı dileyerek başladı. Başbakan Nogaideli, "Gürcistan her zaman Türkiye'nin yanındadır. Terörle mücadelede biz de elimizden geleni yapmaya hazırız. Sayın Başbakan'a Gürcistan'ın toprak bütünlüğü konusunda verdiği desteğe teşekkür ediyorum. Türkiye çok önemli bir ülke. Bu noktada Türkiye'nin devreye girmesi ve desteği, ihtiyaç duyduğumuz çözüm için çok önemli" dedi.

İkili görüşmülerde ekonomik projelerin de gündeme geldiğini söyleyen Zurab Nogaideli, konuşmasına şöyle devam etti: "Serbest ticaret anlaşması ve çifte vergilendirme anlaşması imzaya hazırdır. Her iki projenin temel atma töreninde hayata geçmesini istiyoruz. Demiryolu, İpekyolu'nun yeni bir hali. çin'den başlayacak bu projenin çok önemli rol oynayacağını düşünüyorum. Mevcut üç ülke için önemli olmakla kalmıyor Batı Avrupa'ya kadar uzanan bu proje büyük önem taşıyor. İhale bitti, müteahhitler belli oldu. Temel atma aşamasına geldik. Türkiye ve Gürcistan için sınırın her iki tarafında yaşayan halklar için çok önemli. Türkiye, Gürcistan'ın 1 numaralı ticaret ortağıdır. Yakın zamanda ticaret ve ekonomik ilişkilerde önemli ivme kazandık. 2010 yılına kadar ticaret hacmini 2 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Türk yatırımcılardan da bu konuda yatırım bekliyoruz. "

Başbakan Erdoğan, sınırötesi operasyonla ilgili olarak gelişmelerin sorulması üzerine, "Elimizdeki bilgileri bu akşam yurtdışına çıkarken sizlerle paylaşacağım "dedi.

"SİYASİ KRİZİ çöZDüK"

Gürcistan Başbakanı'na, 'ülkenizde siyasi karışıklıklar olduğu bir dönemde ziyaret ettiğiniz Türkiye'den somut talepleriniz ve beklentileriniz oldu mu?' şeklindeki soruya ise , "Gürcistan'daki siyasi durum, bu bizim iç meselemiz, ancak bugün bu konudan da bahsettik. Saklanacak birşey yok. Kardeşler, dostlar arasındayız. Bir siyasi kriz sözkonusu. Bu duruma çözüm yolu bulduk. 5 Ocak'ta seçim kararı aldık. Seçim kampanyası başladı. Herhangi bir ülkede olduğu gibi Gürcistan da seçime gidiyor. Biz de aynı şeyi yapıyoruz. Türkiye her aşamada, her zaman Gürcistan'ı desteklemiştir, gereken desteği vermiştir" dedi.


K.E.

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.