Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Çerkesler Yine Avrupa Parlamentosu’ndaydı
 
Avrupalı çerkesler Federasyonu’nun geleneksel hale getirdiği, "Avrupa Parlamentosu’nda çerkes Günü " etkinliği, bu yıl "Homeland and Diaspora" (Anavatan ve Diaspora) Başlığı altında 5 Ekim’de yine Avrupa Parlamentosu Binasında gerçekleştirildi.
Anavatandan, Türkiye’den, ABD’den ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden katılımlarla gerçekleştirilen etkinlikte bir de panel yapıldı.
Avrupalı çerkesler Federasyonu Başkanı Admiral Taşdemir’in açış konuşmasıyla başlayan programda Yeşiller Partisinden Ska Keller de bir selamla konuşması yaptı.
İlk oturumda Türkiye’den Dr. Mitat çelikpala “Türkiye çerkes Diasporası”, Prof Dr. Sevda Alankuş “Ortadoğu çerkes Diasporası”, Zeynel Abidin Besleney “Avrupa çerkes Diasporası” başlıklı birer sunumda bulundular.
öğle arasından sonraki oturumda Tobias Knoll, Kabardey Balkar Cumhuriyeti İnsan Hakları Derneği Başkanı Valery Hatajukov “Kabardey Balkar Cumhuriyeti’nde çerkesler”, Adigey’den Ruslan Açumız “Adigey’de çerkesler”, Prof. Dr. Erol Taymaz ise “Abhazya’nın Günümüz Dünyasıyla İlişkileri” başlıklı birer konuşma gerçekleştirdi.
Programı değişik ülkelerden gelen Kuzey Kafkasyalıların yanı sıra, Almanya’nın NRW eyaletinde yaşayan İtalyan ve Yunan topluluğu temsilcileri de takip ederek çerkes dostlarına desteklerini sundular. Yapılan konuşmaları ilgiyle izleyen misafirler, gelecekte de Kuzey Kafkas kökenli dostlarının yanında yer almaktan memnun olacaklarını dile getirdiler.
Misafir grup temsilcilerinden Yunan Georgios Karathanos, Abhazya delegasyonunun programa katılamamasına üzüldüklerini belirterek, getirdikleri hediyeleri kendilerine iletilmek üzere Avrupalı çerkesler Federasyonu Eşbaşkanı Yasar Aslankaya’ya takdim etti. Bu esnada kısa bir konuşma yapan Karathanos, “Biz NRW eyaletinde yaşayan Yunan topluluğu olarak Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının 16. yılını canı gönülden kutluyoruz. Lütfen Abhazya Devlet Başkanı Sayın Sergey Bagapş’a ve dost Abhaz halkına selamlarımızı iletiniz. Bu vesile ile Abhazya’da yaşamakta olan Yunan kökenli kardeşlerimizi de buradan selamlıyoruz” dedikten sonra, sözlerini “Yaşasın Bağımsız Abhazya; Yaşasın halklarımızın dayanışması ve dostluğu” sloganlarıyla tamamladı.
Daha sonra söz alan İtalyan topluluğu temsilcilerinden Mighele Mario de Luca da, “Bugüne değin çeşitli kültürel etkinliklerde birlikte yer aldığımız Kuzey Kafkasya kökenli kardeşlerimiz ve dostlarımızla bugün de birlikte olmaktan çok mutluyuz. Programa katılacağı duyurulan Abhazya delegasyonunun burada bulunamamasına ise gerçekten üzüldük. İtalyan topluluğu olarak Abhazya’nın bağımsızlığının 16. yılını kutluyor, tüm Abhazyalılara içten selamlarımızı iletiyoruz.”
Mighele Mario de Luca ve arkadaşları daha sonra beraberlerinde getirdikleri, "Biz İtalyanlar Her Yerde, Her zaman Abhazya’nın Yanındayız" yazılı pankartı açtılar.
Program fuayede gerçekleştirilen ikili görüşme ve sohbetlerle sona erdi. (KAFKASEVİ)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.