Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Enver Кisriev: 'Kafkasya Sorumlusu’ Sadece Durumu Daha da Karışık Hale Getirir'
 
Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in Federal Konsey'de yaptığı yıllık ulusa sesleniş konuşmasında, hükümette "Kafkasya’dan sorumlu" bir kişinin mutlaka olması gerektiğini söylemesi geniş yankı buldu.
Kuzey Kafkasya’daki temel sorunların yolsuzluk, rüşvet ve klanların yönetimi ele geçirme mücadelesi olduğunu savunan Dimitri Medvedev’in gösterdiği çözüm yolu, Kuzey Kafkasya ve Rusya Federasyonu'nda tartışılmaya başlandı. Uzmanlar, siyaset bilimciler, politikacılar ve bölge milletvekilleri konuyla ilgili görüşlerini açıklamaya ve yeni yönetim şeklinin ne olacağı, hangi yetkileri kapsayacağı, bu yeni durumun Kuzey Kafkasya bölgesine yansımasının ne olacağı ile ilgili fikirlerini açıklamaya devam ediyorlar. Yapılan değerlendirmelerde en çok odaklanılan husus ise Kafkasya sorumlusunun kim olacağı konusu.
 
Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Rusya Bilimler Akademisi Kuzey Kafkasya Araştırmalar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Enver Kisriev, Rusya Federasyonu Hükümetinde "Kafkasya sorumlusu" diye yeni bir makamın veya yönetim biçiminin ihdas edilmesinin Kuzey Kafkasya'daki sorunları çözmeyeceğini, tam tersine daha da karışık bir hale getireceğini iddia etti.
Enver Kisriev, "Kuzey Kafkasya'daki sorunlar Rusya yönetiminde yeni bir Bakanlık ihdas edilerek veya bu konuda bir bürokrat sorumlu yapılarak çözülemez. Kafkasya'daki sorunlar tam bir açıklık politikası güdülerek, daha fazla hak ve özgürlük sağlanarak, Kafkasya'daki legal yapılara geniş muhalefet etme, protesto etme hakkı verilerek çözülebilir. Kafkasyadakilere haydut, terörist muamelesi yaparak sorunları çözemezsiniz. Rusya Federasyonu'nun başka bölgelerinde çatıışma çıkaran haydutlar mahkemeye çıkarılsın, yargı önünde hesap versin deniliyor; Kafkasya'ya gelince, 'haydutları, militanları yok edeceğiz' deniliyor. Sanki Kafkasya'dakiler Rusya Federasyonu vatandaşları veya insan değiller. Diğer bölgedekiler yargılansın, Kafkasya'dakiler ise "yok edilsin", bu ne demek? Bunun için önce Kafkasya insanına bakışın değişmesi lazım. Bölgede temel hak ve özgürlerin genişletilerek daha fazla açıklık politikalarının izlenmesi gerekir. Kafkasya'daki problemler bu şekilde çözülür, diğer metodlarla çözüm olmaz. Aksine, daha da içinden çıkılmaz bir durum oluşur" dedi. (KAFKASEVİ)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.