Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Yanukoviç Resmen Ukrayna Cumhurbaşkanı Oldu

Ukrayna'da 7 Şubat'ta gerçekleşen ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerini Rusya yanlısı Bölgeler Partisi lideri Viktor Yanukoviç'in önde tamamladığı resmen açıklandı.

Ukrayna'da 7 Şubat'ta gerçekleşen ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerini Rusya yanlısı Bölgeler Partisi lideri Viktor Yanukoviç'in önde tamamladığı resmen açıklandı.

Yüksek Seçim Kurulu'nun beklenenden iki gün önce yaptığı açıklamada, Yanukoviç'in yüzde 48,95 oy aldığı ve rakibi 'Turuncu Devrim' liderlerinden Başbakan Yulia Timoşenko'nun da yüzde 45,47 oy aldığı belirtildi. İki lidere de karşı yönde oy kullananların sayısı ise yüzde 4,36'yı buldu. Yanukoviç'in ay sonunda parlamentoda düzenlenecek yemin töreninin ardından görevine başlaması bekleniyor.

Timoşenko temsilcileri de tüm Yüksek Seçim Kurulu üyeleri ile birlikte seçim sonuç protokolünü imzaladı. Ukrayna yasalarına göre Timoşenko beş gün içinde sonuçları mahkemeye götürebilecek. Yanukoviç taraftarlarını oy hırsızlığı yapmakla suçlayan Timoşenko blokunun binden fazla seçim bölgesinde oyların yeniden sayılmasını isteyeceği belirtiliyor.

Kendi web sayfasından sert bir açıklama yayınlayan Timoşenko, "Bundan sonra olacakların önemi yok. Yanukoviç hiçbir zaman yasal olarak seçilmiş bir cumhurbaşkanı olamayacak." dedi.

Seçimlerle ilgili değerlendirmede bulunan Yanukoviç de, Timoşenko'nun artık başbakanlık koltuğunda oturmasının mümkün olmadığını, ancak yüzde 45 civarındaki Timoşenko destekçilerinin beklentilerini de görev süresince değerlendireceğini söyledi.

Seçim sürecinde verdiği sözleri yerine getirerek ülkede yeniden istikrarı sağlamayı planladığını ifade eden Yanukoviç, "Bu programın işleyebilmesi için yeni bir hükümet ve koalisyonun kurulması gerekiyor. Şimdi Timoşenko ve ekibi bir kenara çekilerek yeni hükümetin verimliliğini düşürecek girişimlerde bulunmamalı" talebinde bulundu. Yanukoviç, daha önce yaptığı değerlendirmede parlamentoda çoğunluğun sağlanamaması durumunda, erken milletvekili seçimlerinin gündeme gelebileceğini belirtmişti.

Ekonomik, siyasi ve uluslararası alanda sıkıntılı günler yaşayan Ukrayna'da Yanukoviç'in özellikle dış politikada Moskova'yı dikkate alacağı belirtiliyor. Halkın ekmek beklediğini ifade eden Yanukoviç, rüşvetle mücadele, işsizlik sorunun çözülmesi ve doğu-batı arasında köprü olma konumunun yeniden kazanılması için çalışacak.

Yanukoviç, İngiliz Daily Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada, Rusya ile Batı arasında bir denge gücü gibi çalışacaklarını kaydetti.

Stratejik ortaklarıyla dengeli ve pragmatik ilişkiler istediklerini belirten Yanukoviç, kendi yönetimi sırasında Moskova ile böyle sorunların çıkmayacağı konusunda Avrupa'ya teminat verebileceğini ifade etti.

Yanukoviç, Başbakanlık yaptığı dönemlerde hiçbir zaman bu tür sorunlar yaşamadıklarını da belirtti.

59 yaşındaki lider Yanukoviç, Rusya'ya Dünya Ticaret örgütüne girmesine yardım etmek istediğini de sözlerine ekledi. (CİHAN/AA)


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.