Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Rusya ile Belarus'un Medya Savaşı
Rusya ile Belarus arasında son bir yıldır yaşanan gerginlik tırmanırken, İki ülkenin resmi yayın organları, liderleri, yolsuzluk ve baskı politikası ile suçlayan yayınlara yer vermeye başladı.

Belarus'ta hükümete ait Respublika gazetesi, Rusya'da Başbakan Vladimir Putin'e yönelik en sert eleştirileri ile tanınan Boris Nemtsov'un, Rus makamlarınca toplattırılan raporuna yer verdi.

Söz konusu raporda, Vladimir Putin, iktidarda bulunduğu on yıllık sürede, ülkede ağır baskı politikaları uygulamakla, kendi yakın çevresinin mal varlığını arttırmakla ve 'kendi zenginlerini yaratmakla' suçlanıyor.

Belarus hükümetinin resmi yayın organında Rusya Başbakanı hakkındaki en sert eleştirilerin yer aldığı bir raporun yer alması, iki ülkenin resmi yayın organlarında son haftalarda görülen gerginleşmenin son örneğini oluşturuyor.

Lukaşenko'ya suçlamalar

Rusya'da Gazprom'a ait olan televizyon kanalı NTV, son iki hafta boyunca, Belarus Başkanı Aleksandr Lukaşenko'yu ülkedeki bütün yolsuzlukların ve faili meçhul cinayetlerin tek sorumlusu olarak gösteren bir programı yayımlamış, bu olay, iki ülke ilişkilerinin büsbütün gerilmesine neden olmuştu.

Belarus, geçmişte Rusya'nın en yakın müttefiki olarak kabul ediliyor ve Batılı ülkelerin Lukaşenko'ya sert eleştiriler yöneltmelerine karşılık Rusya yönetimi ve basını, Lukaşenko'ya sert bir eleştiride bulunmaktan kaçınıyordu.

Lukaşenko'nun Batılı ülkelerle yakınlaşma çabasına girmesi ve Rusya'nın Abhazya politikasına destek vermemesi, iki ülke arasındaki gerginlikleri arttıran ilk önemli olay olmuş, Lukaşenko'nun Kırgızistan'ın devrik devlet başkanı Kurmanbek Bakiyev'e evsahipliği yapması ve Kırgızistan'daki yönetim değişikliğini tanımadığını açıklaması ise, gerginliği had safhaya ulaştırmıştı.

İki ülke arasında geçtiğimiz ay yaşanan doğalgaz krizi de, bu siyasi gerginliklerin bir sonucu olarak değerlendiriyor. (BBC)



Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.