Arama

Adalet Divanı'ndan Kosova'ya iyi haber
Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanı, Kosova'nın bağımsızlık ilan etmesinin uluslararası hukuka aykırı olmadığına hükmetti.Karar Abhazya ve Güney Osetya gibi ülkeler için de emsal teşkil ediyor.
Sırbistan'dan 17 Şubat 2008'de bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı şu ana kadar aralarında ABD, Türkiye ve çoğu AB ülkesinin bulunduğu 69 ülke tanıdı.

Mahkemenin bağlayıcı niteliği olmayan, görüş açıklaması niteliğindeki kararını açıklayan Mahkeme Başkanı Hisashi Owada, "uluslararası hukukun, bağımsızlık ilan edilmesine yönelik yasak içermediğini" söyledi.
Dörde karşı 10 oyla alınan kararı açıklayan Mahkeme Başkanı Hisashi Owada, "uluslararası hukukun, bağımsızlık ilan edilmesine yönelik yasak içermediğini", dolayısıyla Kosova'nın bağımsızlık ilanının, "genel uluslararası hukukun ihlali anlamına gelmediğini" belirtti.

KARARA İLK TEPKİLER

Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremic, Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nın kararını açıklamasının ardından, ülkesinin Kosova'nın tek yanlı bağımsızlık ilanını hiçbir zaman tanımayacağını bildirdi.

Uluslararası Adalet Divanı'nın Kosova'nın bağımsızlığının uluslararası hukuku ihlal etmediği yolundaki kararını duyurmasından sonra Lahey'de bulunan Jeremic basına yaptığı açıklamada, "Kosova'nın tek yanlı bağımsızlığını hiçbir zaman tanımayacağız. önümüzde zor günler, büyük meydan okumalar var... Bölgenin (Kosova) topraklarının barış ve istikrarını korumanın hayati önemi var" diye konuştu.

Sırp vatandaşlarının olası provokasyonlara gelmemelerinin çok önemli olduğunu söyleyen Jeremic, "Bu mücadeleyi sürdürmek için sükunetimizi korumamız, kararlı ve birlik olmamız hayati derecede önemli" dedi.

KOSOVA DEVLET BAŞKANI FATMİR SEYDİU

Kosova Devlet Başkanı Fatmir Seydiu da kararın ardından yaptığı açıklamada, uluslararası mahkemenin kararının Kosova'nın bağımsızlığını hala tanımayan ülkelerin şüphelerini ortadan kaldıracak nitelikte olduğunu söyledi.

Karardan dolayı bugünün Kosova ve tüm vatandaşları için tarihi bir gün olduğunu kaydeden Seydiu, Kosova'yı hala bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanımayan ülkeleri mümkün olan en kısa zamanda tanımaya çağırdı.

ABD KARARDAN MEMNUN

ABD de Uluslararası Adalet Divanı'nın kararını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Avrupa ülkelerini mahkemenin kararı etrafında birleşmeye çağıran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, "Adalet Divanı'nın kararı Kosova'nın bağımsızlık ilanının meşruiyetini açıklıyor. Bu karara destek veriyoruz" dedi.

RUSYA'NIN TUTUMUNDA DEĞİŞİKLİK YOK

Rusya ise Uluslararası Adalet Divanının kararının Kosova ile ilgili tutumunu değiştirmeyeceğini belirterek, bağımsızlığa karşı olduğunu yineledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Kosova'nın bağımsızlığının tanınmaması konusundaki tutumumuz değişmedi. Kosova sorununun sadece ilgili taraflar arasında yapılacak görüşmelerle çözümlenebileceğini düşünüyoruz" denildi.

ALMANYA: "AVRUPA'DAKİ GELECEĞE BAKIN"

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de, kararın ardından Belgrad ve Priştine'yi "Avrupa geleceğine" yönelmeye çağırdı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Westerwelle, "Belgrad ve Priştine'deki siyasi yetkilileri şimdi Avrupa'daki gelecekleri yönünde bakmaya davet ediyorum" dedi.

KARAR BAĞIMSIZLIK TALEPLERİNİ GüçLENDİRECEK

Karar sonrasında İspanya’dan daha fazla bağımsızlık isteyen  Basklar ve Katalanların, Kıbrıs da Rum kesiminden ayrılan  Türkler'in, Rusya'dan ayrılmak isteyen çeçenler'in,Azerbaycan'danfiilen ayrılan Karabağ'ın bağımsızlık talepleri ile Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıkları güçlenmiş oluyor. 

Uluslararası Adalet Divanı tarafından açıklanan görüş, mahkemenin coğrafi bir bölünme konusunda aldığı ilk karar olması açısından da önem taşıyor.

 Kararın açıklanmasından önce Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremic, "Lahey'deki mahkeme tek taraflı bir ayrılığın meşruiyetini desteklerse, dünya üzerinde içinde ayrılıkçı isteklerin barındığı hiçbir sınırın artık güvende olmayacağını" söylemişti.













Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.