Arama

Kafkaslarda kirli oyun; imam öldürüldü, kiliseler kundaklandı
Kafkasya'da yeni bir kirli oyun oynanmaya başladı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana bir türlü istikrarın yakalanamadığı bölgede din adamlarına yönelik saldırılarla tansiyon yükseltiliyor. Hafta sonunda üç kilise kundaklanırken, bir cami imamı da dün akşam namazı sonrası caminin önünde keskin nişancının kurşununa hedef olarak yaşamını yitirdi.

Dağıstan Cumhuriyeti Hasavyurt kentinde cami imamına yönelik saldırıyı gerçekleştirenlerle ilgili bölge savcılığı çalışma başlattı. 35 yaşındaki imam hastaneye kaldırılırken ambulansta öldü.

Geçen ay da Yamalo Nenets otonom bölgesinde bir başka imam uğradığı saldırı sonucu ölürken, bölgede kiliselere yönelik saldırılar da endişeleri artırıyor.

üç KİLİSE KUNDAKLANDI

Rusya'ya bağlı Karaçay-çerkes Cumhuriyeti'nde kimliği belirsiz kişiler üç kiliseyi ateşe verdi. Bölge Müslüman topluluğu temsilcileri olayı sert dille kınadı.

Karaçay-çerkes Cumhuriyeti'nde ikisi Ortodoks ve biri Protestan olmak üzere üç kilise kimliği belirsiz kişiler tarafından kundaklandı. Karaçay-çerkes İçişleri Bakanlığı Basın Bürosu yetkilisi Kazım Baybanov olayla ilgili yaptığı açıklamada, "Edindiğimiz ilk bilgilere göre, üç kilise de gece geç saatlerde kundaklanmış. özellikle Ordjonikedzevski kasabasındaki Ortodoks kilisesi tamamen yanarak kül oldu. Ayrıca bir Ortodoks ve bir Protestan kilisesi de yakıldı." dedi. İçişleri Bakanlığı yetkilisi Baybanov, diğer kiliselerde bazı odaların yandığını sözlerine ekledi.

PROVAKATöRLER GöREV BAŞINDA

Olayda yaralanan ve ölen olmadığı gelen haberler arasında. Rus güvenlik güçleri, yangına yol açan maddelerin kilise penceresinden atıldığını düşünüyor.

Karaçay-çerkez Müslüman Dini İdaresi Başkanı İsmail Berdiyev, olayı sert dille kınadıklarını kaydederek, "Bu olaya çok şaşırdık. Kundaklamanın yaşanabilmesi için hiçbir neden yok. Bu provokatörlerin işi, amaçları dini düşmanlığı oluşturmak. Ama amaçlarına ulaşamayacaklar!" diye konuştu.

Moskova nisan 2009'da ayrılıkçılara yönelik uzun süredir devam eden savaş halini sona erdirmesine rağmen, bölgede tansiyon düşmüyor. çeçenistan'ın dışında özellikle Dağıstan ve İnguşetya Cumhuriyetleri de ayrılıkçı grupların etkin olduğu bölgeler arasında yer alıyor. 2010'da gerçekleşen saldırıların yarısı Dağıstan cumhuriyetinde meydana geldi.

Kremlin bölgede ayrılıkçı gruplara karşı sert önlemler alınmasını isterken, olayların arkasında yolsuzluk, rüşvet, işsizlik ve sosyal imkanların yetersizliğini görüyor. Moskova bölgenin sosyal ve ekonomik alanda kalkınmasını sağlamak için yeni Kafkasya Bölge valiliğini de oluşturmuş durumda.(CİHAN)



Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.