Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Kuzey Kafkasyalı Aydınlardan Maksim Şevçenko’ya Destek

Kuzey Kafkasyalı Aydınlar, 22 Temmuzda Norveç'te yaklaşık yüz kişiyi öldüren Anders Breivik'in bir Neo Nazi ve İsrail hayranı olmasına dikkat çekip, bu bağlamda İsrail'in politikalarını eleştirdiği için Rusya Yahudi Kongresi'nin hedefi olan ünlü televizyon programcısı Maksim Şevçenko'ya sahip çıktı.

Rusya Yahudi Kongresi, 27 Temmuz 2011 tarihinde Rusya Federasyonu Halk Meclisi’ne gönderdiği mektupta, Maksim Şevçenko'nun meclisten ihraç edilmesini istedi. Mektupta, Şevçenko’nun İsrail hakkındaki ifadelerinin ırkçılığını açık bir şekilde ortaya koyduğu ve fikirlerinin Rusya Federasyonu Halk Meclisi’nin temel çalışma prensipleriyle mutlak bir çelişki teşkil ettiği iddia edildi.

Bilindiği gibi Rusya Halk Meclisi, vatandaşlar ve halklar arasındaki problemlerin çözülmesine yardımcı olmak için Başbakan Putin tarafından oluşturulmuştu.

Rusya Yahudi Kongresi'nin mektubu üzerine harekete geçen Kuzey Kafkasyalı aydınlar ortak bir açıklama yayınlayarak Maksim Şevçenko'ya sahip çıktılar.

“Maksim Şevçenko, ‘Kafkasya’daki Toplumsal Diyaloğu ve Sivil Toplum Kuruluşlarını Geliştirme çalışma Grubu'nun yöneticisi olduğu için, bu meseledeki tavrımızı ortaya koymayı bir borç biliriz” denilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Rusya Federasyonu Halk Meclisi üyesi ve sözü edilen çalışma grubunun yöneticisi olması sebebiyle Şevçenko, sık sık Kafkasya’yı ziyaret eden, her cumhuriyetin problemlerini anlamaya çalışan, modern Kafkasya yaşamının gündemindeki sorunlara odaklanan, sivil toplumu da bu sorunları çözmeye yönelten biri olarak hürmete layık bir kişidir.

Kuzey Kafkasya’da bir sorunun çözülmesinin karşılığının, cinayet, vurulma veya işkence olabildiğini göz önünde bulundurursak, Şevçenko'nun Kuzey Kafkasya’daki Müslüman toplumun sorunlarını çözmek için ne kadar fedakarca çalıştığını daha iyi anlayabiliriz. Bu, dinler arasında diyalog kurmak için de çok mühim bir görevdir. Bazılarının Şevçenko’ya İslamcı dediğini duyunca, bu söylemlerin arkasında kimlerin olduğunu rahatlıkla anlayabiliyoruz.

Bizler Maksim Şevçenko’nun Kafkasya’daki durumla ilgili bazı değerlendirmelerini veya önerdiği stratejileri her zaman tasvip etmiyor olabiliriz. Fakat bunlar tartışılması gereken konulardır. Şevçenko daima diyaloğa açık bir insandır. Kendisi Kafkas mantalitesini iyi bilir ve bu mantaliteye itibar eder. Zaten bu bölgeyle temas halinde olan herkesin de böyle olması lazımdır.

Bilinmeli ki, Şevçenko’nun Rusya Federasyonu Halk Meclisi’nden ihraç edilmesi, Rusya Federasyonu bünyesinde gerçekten çalışan tek platformun da yok olmasıyla sonuçlanacak ve bölgede tepkilere neden olacaktır. çünkü bu platform Kuzey Kafkasya’da toplumsal diyaloğu sağlayan bir güçtür.

Bizler, Kuzey Kafkasya Aydınları, uzmanlar ve medya mensupları olarak doğruların yanında olmaya ve gerçekleri seslendirmeye devam edeceğiz.

"Kafkas Evi" Kültürel Girişimler Merkezi Eş Başkanı Sulieta Kusova (Moskova),

"Kafkas Evi" Kültürel Girişimler Merkezi Eş Başkanı şair ve deneme yazarı Miyasat Muslimov (Dağıstan),

"Kafkas Evi" Kültürel Girişimler Merkezi Eş Başkanı ve

Dağıstan Gazeteciler Birliği başkanı Ali Kamalov (Dağıstan),

Adigey Devlet üniversitesinden Prof. Dr. Rose Namitokova (Adigey),

Doğu Halkları Devlet Müzesi Kuzey Kafkasya Şubesi Müdürü Nafiset Kuş (Adigey),

İnguşetya İnsan Hakları Komiseri Dzhambulat Ozdoev (İnguşetya),

Devlet Müzesi Kuzey Kafkasya şube müdürü Alania Khadzhimurat Gatsalov (Alanya),

İnguşetya insan hakları örgütü MASHR Yöneticisi "Magomed Mutsolgov (İnguşetya),

Kuzey Osetya Müslümanları Ruhani İdaresi Başkanı

İnsan hakları izleme Merkezi Yöneticisi Antonina Lamshukova (Karaçay-çerkes),

Gazeteci ve Oryantalist Bittirov Azamat (Kabardey-Balkar).


Z.K.

Sizde yorumunuzu eklemek için tıklayın.
Yorumlar
Tüm yorumları görüntülemek için tıklayın.
Can - İstanbul
17 / 08
Hatko Kemal kardeşim..google arama motoruna görsel ve videolar bölümüne fethullah gülen papa kelimelerini yanyana yaz ve karşına çıkan bir kaç videoyu izle..yine fettullah gülenin papaya mektubunu oku..bu kaynaklar sanırım derdimi anlatmak için yeterlidir.. selam hidayete tabi olanlara olsun..
hatko kemal - samsun
13 / 08
Can bey kardeşim, sözlerini çok keskin bulduğumu söylemeliyim.Bahsettiğin cemaatle ilgisi olmayan biri olarak onlara biraz haksızlık yapıldığını düşünüyorum."Dinler arası diyalog" sloganı bakış açısına göre itikadi açıdan sorunlu olabilir. Burada ki anahtar kelime "bakış açısı". Bir müslüman tabiki İslamdan başka dine inanamaz. İnanırsa zaten müslüman kalamaz. Bununla beraber batıl da olsa şu anda yeryüzünde birçok din ve bu dinlere inanan bulunmakta. Şimdi bir müslümanın başka bir din mensubu ile diyalog kurmasında İslami açıdan bir sakınca var mı? Yok. Hatta bırak sakıncayı emir var. Ne emri? Tebliğ emri. Diyalog başka tebliğ başka dediğini duyar gibiyim. Tebliği tek ve değişmez bir formda düşünürsek böyle düşünmemiz gayet doğal olur. Ancak günümüz koşullarında tebliğin de farklı formlarda olabileceğini kabul etmeliyiz. Tebliğde ön koşul karşıdaki dini hak kabul etmemekdir. Bu ön koşul pat diye adamların yüzüne söylenmiyor diye, müslüman kardeşlerimizi ŞİRK ile itham etmek vebali olan bir iştir. Bahse konu cemaatin taktik ve stratejilerine bakarsan zaman kavramını iyi kullandıklarını ve sonuç aldıklarını görürsün...
Can - İstanbul
10 / 08
"Bu, dinler arasında diyalog kurmak için de çok mühim bir görevdir." Allah indinde din İslam'dır..Dinler arası diyalog Amerika Pensilvanya'da FBI korumasında olan Fethullah Gülen hareketinin meşhur sloganını hatırlattı...İslam Tevhidin dinidir Adem (a.s) son nebi ve rasul Muhammed (s.a.v) TEK bir DİN vardır Onun adıda Türkçe açılımı "Allah'a teslim olmak ve böylece kurtuluşu ummabileceğimiz" İSLAM'dır..Söz konusu slogana çağıranlar düpedüz Allah'a ŞİRK koşuyorlar..Allah kendisine Şirk koşulması ve kul hakkı dışında dilediği günahları affeder..