Arama

Osetya'da imama hapis cezası
Vladikavkaz şehir mahkemesi şehir cami imamı 37 yaşındaki Kuvat İsmailov'u yasa dışı yollarla silah bulundurduğunu gerekçe göstererek 18 ay hapis cezası ile cezalandırdı.
İsmailov Kuzey Osetya'da yaşanan toplu gözaltılar sırasında 1 Haziran 2011 yılı tarihinde polisler tarafından karakola götürüldü. İslam düşmanlığı ile tanınan Kuzey Osetyalı şair Şamil Cigkayev'in öldürülmesinden sonra dindar halk aleyhinde ağır suçlamalar gündeme taşınmış ve çok sayıda Müslüman emniyet birimleri tarafından gözaltına alınmıştı. Konuya en sert tepki ise Kuzey Osetya müftüsü Hacımurat Gaçalov tarafından yapılmıştı. Gaçalov yakalanan insanlardan hiçbirinin cinayetle ilişkisi olmadığını belirtmiş ve Kremlin sarayı yetkililerini göreve davet etmişti. Ancak onun ve diğer Müslüman önderlerin taleplerini bizzat Devlet Başkanı Medvedev'e ulaştırmalarına rağmen olumlu sonuç alınamamıştı.

1996 yılında Kuzey Osetya'ya taşınan Kuvat İsmailov 2010 yılında Vladikavkaz Merkez Camii imamlığı görevine başlamıştı. Gözaltına alınmasından sonra kendisine bir hafta süresince ağır işkenceler yapıldı ve hiç kimse ile görüşmesine müsaade edilmedi. Kendisi hakkında bilgi talep eden akrabalarına da emniyet birimleri tarafından cevap verilmedi. Yakınlarının açıklamasına göre kendisine FSB ajanları tarafından ağır işkenceler yapılarak işbirliği teklif edildi ve cami cemaatinin Vehhabi olduğuna dair ifade vermesi talep edildi. Bu talepleri geri çeviren cami imamı aleyhinde alkol hastası olduğu tespit edilmiş şahıslarla şantaj yapıldı. Bu şahıslar imamın silah bulundurduğuna ve devlet aleyhinde eylemlere hazırlandığına dair tanıklık yaptı. İsmailov'un avukatı Anna Byurçiyeva silah üzerinde bulunan parmak izlerinin işkence sonunda alındığını belirtiyor.

Mahkemenin kararından sonra açıklama yapan bölge müftüsü Gaçalov imamın ve diğer Osetyalı Müslümanların "Müslüman olmaktan başka suçlarının bulunmadığını" belirterek Kremlin hakkındaki suçlamalarını sürdürdü. Karaçay çerkesya Müslümanlarının Dini Kurumunun başkanı İsmail Berdiyev, Adigeya ve Krasnodar müftüsü Nurbi Yemij de karara tepki gösterenler arasında yer aldı.

Rusya Federasyonu Toplum Palatasının çalışma grubunun uzmanlar biriminin üyesi Ruslan Kurbanov son yıllarda Rusya'da yüzlerce imamın göz altına alındığını ve öldürüldüğünü hatırlattı. "İmamlar Müslümanlara önderlik ettiği için göz altına alınıyor. İnsanları inançlarına göre takip eden devlet ve toplumun sonu felaketten öte bir şey değildir. Kafkasya bölgeleri de benzer hataları tekrarlıyor. İnsanların kutsal inanç özgürlüğü ihlal ediliyor. Bu yolun sonu hem tarih sayfalarında hem de günümüz şartlarında başarısızlıktır," diyen Kurbanov inanca karşı gelenler içerisinde son örneklerin Ortadoğu diktatörleri olduğunu belirtti. Kurbanov'a göre bu diktatörlerin sonunun geldiğinden kuşku duyulmamalı. Müslüman aydın hem Kuzey Osetya bölgesinde hem de diğer bölgelerde gözaltına alınan suçsuz insanların serbest kalması için çabalarına devam edeceğini vurguladı. (İbrahim Ali/ Dünya Bülteni)


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.