Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

KÇC 'Çerkes Kongresi', Suriye Çerkesleri'nin Anayurda Transferi İçin Medvedev'e Çağrıda Bulundu

Karaçay-çerkes Cumhuriyeti Bölgesel Halk Hareketi "çerkes Kongresi", Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'e çağrıda bulunarak Suriye çerkes diasporasının Kuzey Kafkasya'ya dönüşü için imkan sağlanmasını istedi.

2 Aralık tarihinde Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'e gönderdiği mesajda, "Son aylarda Suriye ve çevresi iyice karışmış olup, olaylar maalesef barışçıl bir çözüm konusunda iyimser olmamıza fırsat vermeyecek şekilde gelişiyor. Bir taraftan Suriyeli isyancıların sayısında günden güne önemli artışlar meydana gelip silahlı mücadeleye yönelimlerin artarken; diğer yandan başka ülkelerin bölgedeki askeri varlığını artırma yönünde bir dizi önlemler aldıkları gözlenmektedir” diyen çerkes Kongresi Başkanı Kase Kika, iç savaşın eşiğine gelen Suriye'de on binlerce çerkes'in yaşadığını, bunların Kafkasya'da yaşayan çerkeslerle yakın kültürel, ekonomik ve akrabalık ilişkileri içinde bulunduklarını, bu nüfusun Rusya Federasyonu'ndaki çerkes topluluğu için büyük önem arzettiğini belirtiyor.

1998 - 1999 yıllarında Yugoslavya'da da benzer olaylar meydana geldiğini hatırlatan KçC çerkes Kongresi Başkanı Kase Kika, “Bu olaylar Kosova özerk Bölgesi'ndeki çerkes toplumunun acil tahliyesi ile sonuçlanmıştı. O gün güçlü ve etkili bir eylem ortaya koyan Rusya Federasyonu'na müteşekkiriz. Nitekim o gün ülkemize gelen Kosova çerkesleri yeni yaşam koşullarına başarıyla uyum sağlamış ve bugün Rusya toplumuna tamamen entegre olmuşlardır” diyerek mesajını şöyle tamamlıyor:

"XIX yüzyılın trajik olaylarıyla dünyanın farklı ülkelerine dağılan çerkes halkının ruh hali dikkate alınarak Suriye çerkes diasporası mensuplarının engelsiz bir şekilde Kafkasya'ya geri dönüşü için gerekli tüm çalışmalar yapılmalıdır. Böyle bir operasyon, ikamet yeri neresi olursa olsun kendi yurtdaşlarının soydaşlarının yardımına gelen bir güç olarak Rusya Federasyonu'nun uluslararası prestijini büyük ölçüde arttıracak, Kuzey Kafkasya bölgesinde ve uluslararası alanda insanlığa ve barışa sağladığı katkıların daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır.”

Suriye'de 80-90 bin çerkes Yaşıyor

"Suriye'de çerkesler", "Arap Dünyasındaki çerkes Diasporası", "çerkes Diasporasının Tarihi Hakkında Deneme" kitapların yazarı tarih bilimleri doktoru Anzor Kuşhabiyev'e göre Suriye'de yaklaşık 80-90 bin civarında bir çerkes nüfus yaşıyor. (KAFKASEVİ)


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.