Arama

Kafkasya'da Rus nüfus azalıyor
Rusya'da 2010 genel sayımının ayrıntıları gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Kafkasya'da nüfusun dağılımı son yıllarda nasıl değişti? Bir grup bürokrat ve uzman, veriler ışığında bu soruya cevap aramak için Mahaçkale'de toplandı.
Bölgede nüfus giderek artarken, etnik Rusların oranı ise azalıyor. İşte Kuzey Kafkasya'da son demografik tablo:

Komsomolskaya Pravda gazetesinin haberine göre, Dağıstan'ın başkenti Mahaçkale'de düzenlenen toplantıda, 2010 nüfus sayımının bölgeyle ilgili ayrıntıları değerlendirildi. 

Devlet İstatistik Servisi Aleksandr Surinov'un aktardığı verilere göre, Kuzey Kasfkasya Federal Bölgesi'nin nüfusu 2002-2010 yılları arasında 500 bin kişi azalarak 9 milyon 420 bin kişiye geriledi. İnguşetiya ve Kabardino-Balkariya hariç tüm bölgelerde bu süre içinde nüfus artışı kaydedildi. Nüfusun en çok arttığı yerler çeçenistan (+yüzde 15), Dağıstan (+yüzde 13) ve Karaçayevo-çerkesiya (+yüzde 8,7), oldu.

çeçenistan'da işsizlik oranının yüzde 40,2, İnguşetiya'da yüzde 42,4'e kadar çıktığı da veriler arasında.

Dağıstan'da son sekiz yılda Rus nüfusun oranı yüzde 1,1, Kabardino-Balkariya'da yüzde 2,6, Karaçayevo-çerkesiya'da yüzde 2,1, Osetya'da yüzde 2,5, çeçenistan'da yüzde 1,8 azaldı. Bölgede Rus nüfusun en yoğun olduğu yer olan Stavropol'de bile bu oran yüzde 0,7 geriledi.

öte yandan bazı Rus uzmanlar, özellikle Rus kökenli nüfus azalırken, Kafkas kökenlilerin nüfusa oranının artmasından endişe ediyor. Son sekiz yılda ülkede nüfusun en çok arttığı yerlerin başında Kuzey Kafkasya geliyor. Kısa süre önce bir uzman, “Böyle giderse 20 yıl sonra Rusya’da kesinlikle Kafkas kökenliler ağırlıkta olacak” yorumunda bulunmuştu.


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.