Arama

Abhazya Cumhuriyeti Heyeti Düzce’de
Abhazya Cumhuriyeti tanınma çalışmalarına hız verdi. Abhazya parlamentosu eski başkanı Sokrat Cincolya, Parlamento Dış İlişkiler Başkanı Guram Gumba ve beraberindeki heyet Düzce'ye gelerek Kafkas derneklerini ziyaret etti.
Kafkas Demokrasi Enstitüsü Şube Başkanı ve Abhazya parlamentosu eski başkanı Sokrat Cincolya, 1999 yılında yaşanan Abhazya savaşı sonrası büyük bir ambargoyla karşı kaşıya kaldıklarını, fakat Rusya'nın ambargoyu tek taraflı olarak kaldırdığını, hatta yardım sözü verdiğini söyledi.
Abhazya'nın tanınması ile ilgili olarak dünya devletlerinin hangi düşünceye sahip olduklarını anlatan Cincolya, "Başta Rusya olmak üzere bütün Avrupa ülkelerine bu talebimizi ilettik. Konu ile ilgili olarak çalışmalar devam ediyor. Fakat biz 15 yıl önce bağımsızlık meşalesini yaktık. Bundan sonra Gürcistan’la birleşmek gibi bir düşüncemiz olamaz" dedi.
Bağımsızlığın tanınması ile ilgili olarak Türkiye'den de çok destek beklediklerini ifade eden Sokrat Cincolya, "Bağımsızlık meşalesini yaktığımızdan beri geçen süreci anlatmak ve Türk kardeşlerimizin fikirlerini almak için Türkiye'ye geldik. Türkiye'ye minnet borçluyuz. Abhaz ve Adige kardeşlerimiz için kolaylık sağladılar, hem de kültür ve ananelerini yaşatmalarına izin verdiler. Ayrıca ambargo döneminde bize gemilerle erzak yardımı da yapıldı" şeklinde konuştu.
Parlamento Dış İlişkiler Başkanı Guram Gumba ise, Kosova'da olduğu gibi bağımsızlık sonrası iç savaş çıkma ihtimalinin kendi ülkelerinde olanaksız olduğunu ifade ederek, "Biz halkın görüşünü sorduk ve referandum yaptık. Yüzde 98 net bir sonuçla bağımsızlık istediklerini anladık. Bu saatten sonra değişik bir fikrin ortaya çıkacağını sanmıyorum" dedi. (KAFKASEVİ)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.