Arama

Çerkes Soykırımı anıtı açıldı

çerkes halklarının çarlık Rusyası tarafından anayurtlarından sürülüşünün 148’inci yıldönümünde çerkes Soykırımı’nın resmen tanıyan ilk ve tek ülke olan Gürcistan’ın Abhazya sınırındaki Anaklia kasabasında yaptırılan çerkes Soykırımı anıtı açıldı.

Açılışa Gürcü yetkililer ve başta Türkiye, ABD, ürdün gibi ülkelerden gelen çerkesler katıldı. Açılış törenine katılan çerkesler, atalarını anmak için Karadeniz’e güller bıraktı.

21 Mayıs 1864′te Ruslar tarafından gerçekleştirilen ve modern Avrupa’nın ilk soykırımı olarak bilinen çerkes Soykırımı’nın 148. yıldönümü nedeniyle çerkeslerin en yoğun olduğu Türkiye’nin yanı sıra ürdün, ABD, Almanya, Suriye gibi ülkelerde anma törenleri düzenlendi.

Kafkas Ordusu’nun Şeyh Şamil komutasında çarlık Rusyası’na karşı yaptığı savaşın 1864 yılında kaybedilmesinin ardından, Ruslar Kafkas halklarının yüzde 90’ından fazlasını göçe zorlamış, birçoğunu da katletmişti.

Aç susuz halde Karadeniz üzerinden gemilerle Osmanlı topraklarına gönderilen çerkeslerin yüz binlercesi de yolda hayatını kaybetmişti.


Sizde yorumunuzu eklemek için tıklayın.
Yorumlar
Tüm yorumları görüntülemek için tıklayın.
Zeki Görgü - Ankara
05 / 06
Değerli Kardeşlerim, nedense son yıllarda Gürcü yöneticiler Çerkes kardeşlerini çok sever oldular. O kadar çok sevdilerki Rusyaya karşı Çerkes Soykırımı anıtı diktiler. Oysa Çerkeslerin yenilgiye uğramasında en büyük etken kendi Gürcüler olmuştur.Çarlık Rusyası Gürcülerle anlaşmak suretiyle Kafkasyayı güneyden ablukaya alarak, sonuca daha kolay ulaştılar. Arkasından sıra Gürcülere geldi,Çerkeslere olanın aynısını Gürcü ve Lazlar da yaşadı.Hal böyle olunca Gürcü yöneticiler Çerkesleri bıraksında kendi kardeşleri için sarp kapısına Gürcü Soykırım anıtı diksin. Çerkes Kardeşlerimde geçmişi lütfen unutmasınlar.