Arama

Abhazya parlamentosu "İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşması"nı onayladı.
Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu,  Rusya ile imzalanan "İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşması"nı onayladı.
Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu, Moskova yönetimi ile 24 Kasım'da imzalanan anlaşmaya 5'e karşı 23 oyla onay verdi.

Anlaşmaya göre, taraflardan birine herhangi bir devlet ya da gruptan saldırı (silahlı saldırı) olursa diğer taraf bunu kendisine yapılmış kabul edecek ve taraflar birbirlerine askeri güç dahil gereken tüm yardımı sağlayacak. Rusya ve Abhazya ordularının katılımıyla en geç bir yıl içinde "ortak savunma birliği" oluşturulacak. Gürcistan ile Abhazya arasındaki sınırı Rus ve Abhazya birlikleri koruyacak.

Rusya bu anlaşmayla Abhazya'nın uluslararası ilişkilerini güçlendirecek, uluslararası kuruluşlara üye olabilmesi için faaliyetlerde bulunacak ve özerk cumhuriyeti resmen tanıyan ülke sayısını artırmaya çalışacak. Abhazya ordusu en geç 3 yıl içinde tüm masrafları Rusya tarafından karşılanarak modernize edilecek. Abhazya-Gürcistan sınırının korunması için Rusya iki yıl içinde teknik ekipman desteği verecek ve sınırı Rus ve Abhazya birlikleri koruyacak. Rusya anlaşma gereği Abhazya'da maaşların yükseltilmesi için finans yardımında bulunacak ayrıca Abhazların Rus vatandaşlığına geçme prosedürü kolaylaştırılacak.

Moskova yönetimi ile Abhazya özerk Cumhuriyeti arasındaki anlaşmanın süresi 10 yıl olacak ve bu süre 5'er yıllık dönemler halinde uzatılabilecek. Rusya'nın Abhazya'ya yapacağı yardım iki kat artacak.

(AA)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.