Arama

Karadeniz’de Gürcistan ile Abhazya gerilimi
Türkiye ile Gürcistan arasında Abhazya bölgesine giren üç Türk gemisi yüzünden ulusal güvenlik krizi yaşandığı ortaya çıktı. Gemilerden birinde 2012’de silah ele geçirilmesi gerilimi artırdı.

Abhazya Bölgesi’ne giren üç Türk gemisi nedeniyle Karadeniz’deGürcistan'la diplomatik bir gerilim yaşandığı ortaya çıktı. Karadeniz sahillerinde hareketli dakikaların yaşanmasına neden olan olaylar şöyle gelişti:

Sahipleri Türk  olan üç kuru yük gemisi Gürcistan yasalarına göre ‘işgal altındaki topraklar’ olarak nitelenen Abhazya karasularına girdi. Gürcü sahil güvenlik birimleri tarafından durdurulan gemilerde arama yapıldı. Suç unsuru bulunmayan üç gemiye de idari ve para cezası uygulandı.

Ceza uygulanacak

 Gürcü sahil güvenlik birimleri durumu Türk sahil güvenlik makamlarına bildirdi. Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı da gelen bilgiler üzerine harekete geçti. Türkiye’nin Abhazya Bölgesi konusunda uluslararası hukuk kurullarını referans aldığı belirtilerek kurallar konusunda Gürcistan’ın belirleyici olduğunun altı çizildi. Karadeniz’deki liman başkanlıkları uyarıldı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı da konu ile ilgili bilgilendirildi. Uyarıda gemilerin Abhazya bölgesine girmemeleri istendi. Yaşanan olayların iki ülke arasında daha büyük bir krize neden olmaması için gemilerin bölgeye gitmemeleri uyarısı yapıldı.

 Türkiye’de bundan böyle Abhazya Bölgesi karasularını ihlal eden gemilere ceza uygulayacak. Yapılan uyarıda ise gemilerin bu tür davranışların iki ülke arasındaki dostane ilişkilere de halel getireceği vurgulandı.

 Gemilerden biri mimli çıktı

 Gürcistan ile Türkiye arasında diplomatik yazışmalara neden olan üç geminin ismi de Türk makamları ile paylaşıldı. Yapılan araştırmalarda gemilerden birine 2012 yılında Kocaeli’nde operasyon düzenlendiği ve gemide silah ele geçirildiği ortaya çıktı. Terör bağlantısı bulunamayan olay sonrasında gemi mürettebatı hakkında silah kaçakçılığından işlem yapıldı. Geminin aynı bölgede yine isminin geçmesi üzerine Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı denetimlerini artırdığı öğrenildi.

 


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.