Arama

İskoçya Abhazya anıtını kaldırdı, diplomatik kriz çıktı
Abhazya ile Gürcistan arasında 1992-1993 yılları arasında yaşanan savaşın ardından, yaşamını yitiren Abhazlar adına İskoçya’nın East Ayrshire bölgesinin Kilmarnock şehrinde yapılan anıt, Gürcistan’ın baskılarıyla yerinden kaldırıldı.
Abhazya ve Gürcistan arasında 1992 - 1993 yılları arasında yaşanan savaş Abhaz tarafının zaferiyle sonuçlanmıştı. İskoçya’nın East Ayrshire bölgesinin Kilmarnock şehrinde savaşta yaşamını yitiren Abhazlar için anıt yapılırken, Abhazya’da da bir sokağın adına ‘İskoçya Sokağı’ adı verilmişti. Aynı zamanda Kilmarnock şehri ve Abhazya’nın başkenti Sohum kardeş şehir ilan edilmişti.
Sovyetler döneminden beri İskoç tarafıyla ilişkileri her zaman üst düzeyde bulunan Abhaz tarafının arasına Gürcistan ve İngiltere girdi. Yaşanan anıt kaldırma olayı, Gürcistan’ın İngiltere’ye anıtın kaldırılması için müracaatta bulunmasıyla başladı. Gürcistan’ın art arda gelen baskısıyla birlikte İngiltere, İskoçya makamlarına anıtın kaldırılması için talimat verdi. Birleşik Krallık’ta anıtın bulunduğu Kilmarnock şehri İskoçya topraklarında bulunduğu ve İskoçya’da Birleşik Krallığa bağlı olduğu için anıtın kaldırılma talebini geri çeviremedi. Savaşta yaşamını yitirenler adına yapılan anıt, Kasım ayının ortasında kaldırıldı. Bunun üzerine Abhazya tarafı İskoç makamları ile iletişime geçti.

ABHAZYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: "GÜRCİSTAN'IN GİRİŞİMİ VANDALİZMDİR"
Abhazya’nın İskoç makamlarıyla anıt krizi üzerine iletişime geçmesinin ardından Abhazya Dışişleri Bakanlığı resmi açıklama yaptı. Yapılan açıklamada anıtın kaldırılmasının Abhaz halkını derinden üzdüğü dile getirilirken Gürcistan’ın girişimi ise “Vandalizm” olarak yorumlandı. Açıklamada, “Ne yazık ki Gürcü-Abhaz çatışması bugüne kadar çözülememiştir, yalnızca dondurulmuştur. Gürcü diplomatların son açıklamaları ve eylemleri geçmiş hatalardan ders almadıklarını, aynı zamanda Abhazya ile yapıcı bir dialoga girmekten çekindiklerini açıkça göstermektedir. Umuyoruz ki hümanizm ve sağduyu hâkim olacak. Kilmarnock'un sakinleri ve yetkilileri vatanlarının özgürlüğü için toprağa düşenlerin anısına yapılan saygısızlığı hoş görmeyecektir. Bu, İskoçya ve Abhazya arasındaki dostluk ilişkilerini her iki ülkenin çıkarları doğrultusunda yeni ve daha üst bir seviyeye taşıyacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

RESMİ YAZI GÖNDERİLDİ
Abhazya Dışişleri Bakan Yardımcısı Kan Taniya, İskoçya’nın Kilmarnock Belediye Başkanına ve belediye meclis üyelerine yazı gönderdi. Gönderilen yazıda anıtın tekrar yerine konulması talep edildi. Ayrıca Abhazya’nın Gal şehrinde anıtın kaldırılmasına tepki gösteren halk miting düzenledi. Abhazya’nın girişimlerinin sonuç vermesi için sosyal medya üzerinden başta Türkiye’de yaşayan Abhazlar imza kampanyası düzenledi. Kampanya hala devam ederken İskoçya’nın alacağı karar merakla bekleniyor.




Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.