Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Uluslararası Af Örgütü, Abdurakhmanov’un iadesine Karşı Çıktı
Uluslararası Af Örgütü bir açıklama yaparak, sığındığı Polonya'dan ihracı gündeme gelen Çeçen blog yazarı Tumso Abdurakhmanov'un dönmesi halinde haksız yere işkence ve zulme uğrayacağını duyurarak Rusya'ya iadesine karşı çıktı..
Bir avukat da, Abdurakhmanov'un sınır dışı edilmesinin durdurulması için Polonya Sınır Yönetim Kurulu’na dilekçe verdi.
Kavkaz Uzel’in yazdığına göre Tumso Abdurakhmanov Gürcistan ve Polonya'ya iltica etmeye çalıştı. Ancak her iki ülke de bu talebi reddetti. Aralık 2018'de ise Polonya Sınır Muhafızları blog yazarının ülkeyi terk etmesi gerektiğini açıkladı. Uluslararası Af Örgütü, Tumso Abdurakhmanov'un ülkeden deport edilmesini önlemek için Polonya İçişleri Bakanına çağrı yaptı. İnsan hakları aktivistlerinin işaret ettiği gibi, "Tumso Abdurakhmanov’un Rusya'ya dönmesi halinde işkence, insanlık dışı muamele ile haksız yargılama ve diğer insan hakları ihlallerine uğrama riski var".
Uluslararası Af Örgütü, Polonyalı yetkilileri, blogcunun güvenliğini sağlamaya, sınır dışı etmemeye ve Polonya'nın insan haklarını koruma yükümlülükleri uyarınca koruma sağlamaya çağırıyor. Polonya İçişleri Bakanı Joachim Brugginski’ye gönderilen mektupta, Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Müdürü Denis Krivosheev , Abdurakhmanov’un memleketindeki zulüm koşullarını anlattı. Örgüt, çok sayıda belgelenmiş işkence, küçük düşürme, haksız zulüm, zorla kaybetme ve Çeçen yetkililerin eleştirmenlere yönelik cinayet vakalarını hatırlattı. 3 Ocak'ta Abdurakhmanov'un yetkili temsilcisi, blogcunun sınır dışı edilmesini askıya alma talebi ile Polonya Sınır Yönetim Kurulu’na bir mektup gönderdi. Tumso Abdurakhmanov “Kavkaz Uzel” muhabirine “Bugün sınır görevlilerince planlanmış bir sorgulama için gelmedim; dün temsilcim sınır dışı edilmemi askıya almak için bir dilekçe gönderdi” dedi.
Daha önce Abdurakhmanov, "Kavkaz Uzel"e, idari mahkemenin Rusya’dan gelen bir yabancıyı, yalnızca Rusya'ya sınır dışı etmeyi esas aldığını ve Polonya'dan üçüncü bir ülkeye gitme olasılığını dışladığını söyledi. Davanın kendisi menşe ülkesine geri dönüş anlamına geliyor. Zorla Rusya'ya sınır dışı edileceğini ve [üçüncü bir ülkeye gitmeyle ilgili] hiçbir teklifin gelmediğini söyledi. Abdurakhmanov, “Polonya'da kalması istenmeyen yabancı kişiler listesine de dahil edildim" dedi.

Soruşturmanın Rusça Versiyonu
Bilindiği gibi Kasım 2015'te Rusya İçişleri Bakanlığı Grozni Soruşturma Dairesi Abdurakhmanov'a, Rusya Ceza Kanunu'nun 208'inci Maddesi'nin (yasadışı silahlı gruba katılma) 2. maddesi uyarınca bir ceza davası açtı. Araştırmacılara göre, 8 Kasım 2015 öğleden sonra Abdurakhmanov, Grozni'den Vladikavkaz'a taksi tuttu ve aynı akşam Yukarı Lars kontrol noktasından Rusya-Gürcistan sınırını geçti.

Abdurakhmanov Aramasıyla İlgili Rus Soruşturması İnterpol Listelerinden Çıkarıldı
Tumso Abdurakhmanov defalarca kendisine yönelik suçlamaları reddetti. 2016'da Gürcistan'da iken, Rusya Başsavcısına bulunduğu yeri bildirdi. "Cumhuriyet Başsavcılığına Gürcistan’da bulunduğum ve Suriye’de hiç bulunmadığıma dair dört mektup yazdım. Cumhuriyet Savcılığı’ndan mektubumun Çeçen Cumhuriyet Savcılığı’na gönderildiğine dair bir cevap aldım” dedi. Blogcuya göre, soruşturmada pasaportundaki vizeler reddedildi. Tumso'nun “Kavkaz Uzel”e verdiği uluslararası pasaport sayfasının fotokopisinde, 8 Kasım 2015'teki Üst Lars kontrol noktasından Gürcistan'a girişiyle ilgili bir kayıt içermektedir. Diğer iki damgaya göre, 11 Kasım 2015'te çıkış yapan Abdurakhmanov ertesi gün 12 Kasım 2015'te Kazakistan'a ulaştı; bu ülkeden tekrar uçtu ve 13 Kasım'da Tiflis'e döndü. Abdurakhmanov, İnterpol'ün uluslararası pasaportundaki kayıtlara dayanarak 3 Mayıs 2017 tarihinde, blog yazarını tüm arama listelerinin dışına çıkarttı. Bu bilgi, Interpol ofisinden Abdurakhmanov'a gönderilen bir mektupla da onaylanarak. "Abdurakhmanov davasının tüm unsurlarını dikkatle inceledikten sonra, Interpol Bürosu Komisyonu, Interpol bilgi sisteminde yer alan kayıtların Büro kurallarına uymadığı sonucuna vardı" ifadesine yer verildi. Interpol Dosyaları Kontrol Genel Sekreterliği tarafından imzalanan mektubun, 16 Ağustos 2017 tarihinde örgütün tüm uluslararası güvenlik ortaklarına gönderildiği, Abdurakhmanov ile ilgili bilgiler verilerek ulusal arama tabanlarını güncellemeleri için çağrıda bulunduğu bildirildi. 4 Ocak 2019 itibariyle, Interpol kırmızı bülteninde Rusya'dan 160 kişi yer alıyor ve aralarında Abdurakhmanov yok.

Blogger Ailesi Polonya'da Koruma Sağladı
Abdurakhmanov'a göre Polonyalı yetkililer, Ulusal İç Güvenlik Ajansı'nın raporuna dayanarak ilticayı reddetti. Rapor, blogcu ile aşırılık yanlısı örgütlerin olası bağlantısı hakkında bir varsayım içeriyor ancak, departman çalışanları iddialar hakkında herhangi bir kanıt sunabilmiş değil. İltica talebi reddedilmesine rağmen, Polonya makamları Abdurakhmanov’un aile üyelerine koruma sağlamaya karar verdi ve onlar mülteci statüsü aldı.











Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.