Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

- Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti, Kuruluşunun 90. Yılında Düzenlenen Etkinliklerle Anılacak
11 Mayıs 1918’de bağımsızlığını ilan eden Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 90. yıldönümü, İstanbul’da düzenlenecek etkinliklerle kutlanacak.
İstanbul’da kurulu Birleşik Kafkasya Derneği’nin organizatörlüğünde 11 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek aktiviteler hakkında bilgi veren Dernek Başkanı Orhan Yılmaz, 11 Mayıs 1918 tarihinin, Kuzey Kafkasyalıların ‘yekvücut olarak bağımsızlık taleplerini tüm dünyaya ilettikleri gün’ olduğunu belirterek, “Tarih şuuruna sahip Kafkasyalılar olarak, bizim için simgesel değeri büyük olan bu günü şanına yakışır bir şekilde kutlayacağız” dedi.
       Bu maksatla 11 Mayıs tarihinde bir dizi etkinlikler düzenlediklerini belirten Başkan Orhan Yılmaz, programların saat 10.30’da, Cumhuriyetin II. Devlet Başkanı Pşimaho Kosok’un Feriköy’deki mezarı başında düzenlenecek merasimle başlayacağını söyledi.
      Saat 12.00’da Bakırköy Cem Karaca Kültür ve Sanat Merkezi fuayesinde bağımsızlık sürecinin yaşandığı 1917 – 1922 dönemini konu alan bir fotoğraf sergisi açacaklarını belirten Yılmaz, “Ardından, aynı yerde saat 13.00’dan 17.30’a kadar sürecek uluslararası katılımcıların da yer aldığı bir konferans düzenleyeceğiz. Her biri kendi uzmanlık penceresinden bakarak Kafkasya’nın geçmiş ve bugününe projeksiyonlarda bulunacak konuşmacılarımız, bu özgür insanlar ülkesinin muhtemel geleceğinin fotoğraflarını çekmeye çalışacaklar. İnanıyorum ki çok faydalanacağız. Bu konferansla, geçmişimizi unutmadığımızı, geleceğimiz için planlar yaptığımızı dost düşman herkese göstermiş olacağız” dedi.
      Akşam saat 20.00’da yine aynı yerde düzenlenecek eğlence gecesinde halk dansları toplulukları ve ses sanatçılarının sahne almasıyla coşkuyu zirveye taşıyacaklarını söyleyen Yılmaz, “öyle yapacağız. çünkü 11 Mayıs, bize yakın tarihimizin hediye ettiği, gelecek bilincimizi canlı tutan en özel günümüz, en milli bayramımızdır. Bu bayramı birbirimizle kenetlenerek, gelecek irademizi bileyleyerek coşkuyla kutlayacağız” dedi.
 
KONFERANS PROGRAMINDA NELER VAR?
Kafkasya’nın geçmiş ve geleceğinin masaya yatırılacağı “Dünü ve Bilinmeyen Yarını İle Kafkasya” konferansı Pazar günü saat 13.00 da başlayacak. Birleşik Kafkasya Derneği Başkanı Orhan Yılmaz’ın konuşması ile açılacak konferansın birinci oturumunun yöneticiliğini Avukat Muktedir İlhan yapacak. Konuşmacılardan Araştırmacı – Yazar Sefer E. Berzeg “Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti’ne Genel Bir Bakış”, Yazar M. Aydın Turan “özgürlükçü Bir Siyasi Hareket Olarak Kafkasya Dağlıları Halk Partisi (1926 – 1940)”, Araştırmacı – Yazar Cem Kumuk “Birleşik Kafkasya’nın Bağımsızlığı ve Kafkasya Dağlı Halkları Konfederasyonu” başlıklı tebliğlerini sunduktan sonra yapılacak multivizyon gösterisinin ardından kısa bir ara verilecek.
15.30 başlayacak ikinci oturumu Kafkasya Forumu Dergisi yazarlarından Mimar Haluk özcan yönetecek. İlk konuşmacı Doğu Avrupa Uzmanı Lars Funch Hansen “Avrupa Birliğinden Bakıldığında Kafkasya” konulu tebliğini sunduktan sonra, Yeni Asya Gazetesi Dış Haberler Müdürü Mustafa özcan “İran’ın Kafkasya Politikası ve Büyük Orta Doğu Projesi”, ASAM Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Rusya – Ukrayna Uzmanı İlyas Kamalov “Kosova’nın Bağımsızlığının Gölgesinde Abhazya, Güney Osetya ve çeçenistan”, TOBB Ekonomi ve Teknoloji üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç.Dr.Mitat çelikpala “Uluslararası Güvenlik örgütlenmelerinin Kafkasya’ya Bakışı” konulu birer konuşma gerçekleştirecekler. (KAFKASEVİ)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.