Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Rusya'da hukuku ara ki bulasın
Rusya’yı yöneten Vladimir Putin-Dmitri Medvedev ‘tandem’ini destekleyenler, sık sık Batı’nın bu ikilinin demokratik sicilini eleştirirken haksızlık ettiğinden yakınıyor. Bazılarıysa mahcup bir edayla Rusya’nın henüz tam demokrasiye hazır olmadığını öne sürüyor. Onlara göre Rusların kendilerinden korunması gerekiyor.
Ancak Rusya’nın sisteminin belki de en vahim başarısızlığı şu: Birçok Rus eskiye kıyasla daha iyi durumda olduğunu düşünebilir, fakat korunduklarını düşünmeleri mümkün değil. Gazeteci Oleg Kaşin’in vahşice dövülmesi (kafatası, çenesi, bacağı ve parmakları kırıldı), birçok endişe verici olaydan en sonuncusu. 

’Hukuki nihilizm’
Medvedev’in ‘hukuki nihilizm’ ve yozlaşma olarak nitelediği bu durum, Rusların kendilerini güvende hissedememesi anlamına geliyor. Zarar gördükleri takdirde, hukuk sisteminin adalet sağlayacağına da inanmıyorlar. Gazeteciler kendilerini güvende hissedemiyor. Zengin işadamları devletin malvarlıklarına her an el koymasından, küçük ve orta boyutlu işletmeler şirketlerinin yağmalanmasından korkuyor. Hamile kadınlar, anestezi için rüşvet istendiğinden dolayı bebeklerini dünyaya getirememekten endişe ediyor.
Bütün bu manzara, Medvedev ve Putin’in taahhütlerine rağmen yargısal reformlarda ilerleme kaydedilmemesini daha da içinden çıkılmaz hale getiriyor. Eski Yukos Başkanı Mihail Hodorkovsky’nin yeni zimmet suçlamalarıyla muhtemelen ceza alacak olması - ki eski üst düzey yetkililer bile suçlamaları saçmalık diye niteliyor- bunun kanıtı. Ancak hukukun üstünlüğü soyut bir değer değildir. Ruslar kendilerini biraz olsun güvende hissetmedikçe, yatırımcılar da kendilerini asla tam olarak güvende hissetmeyecektir. (Financial Times, 10 Kasım 2010'den aktaran Radikal)