Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Rusya, Soçi Kış Olimpiyatları öncesi tedirgin
Soçi Kış Olimpiyatları öncesi birçok lider olimpiyatlara katılmayacağını açıkladı.

Bilindiği gibi 2014 Kış Olimpiyat Oyunları, bir soykırımın yaşandığı Kafkasya'nın Başkenti sayılan Soçi şehrinde gerçekleştirilecek. Rusya bu oyunlar için dev yatırımlar yapmış, dünya önünde prestijini yükseltmek ve büyütmek için elinden geleni yapıyor. Milyarlarca dolar harcanan Soçi Kış Olimpiyat Oyunları, Putin'i son zamanlarda epey rahatsız ediyor. Putin, 10 yıldır cezaevinde tutulan ve en büyük düşmanı saydığı Yukos'un eski Başkanı Khadarkovski'yi de Soçi Kış Olimpiyat Oyunları arifesinde "af" ederek serbest bıraktı.

Bir taraftan yerel İslami gruplarla başı dertte olan Putin'e en büyük darbe dünya devletlerinden gelmeye başladı. Bazı devletlerin liderleri şimdiden Soçi Kış Olimpiyat Oyunları'na katılmayacaklarını açıkladılar. Her geçen gün açılış merasimine katılmayacak liderlerin listesine bir yenisi ekleniyor.

Putin'in planı ne?
Davetli liderlerin aklına ister istemez şu soru geliyor: Acaba Putin, bu oyunlardan sonra ne gibi planlar hazırlamış ve neler yapmak istiyor? Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barak Obama, sıkı çalışma takvimi nedeniyle Soçi Kış Olimpiyat Oyunları'na katılmayacağını açıkladı. ABD, aynı zamanda Putin'e anlamlı bir mesaj ve eşcinsellik propagandasını yasaklayan Rus yasasını da boykot olarak ABD'nin Kış olimpiyat ekibine iki lezbiyen sporcuyu dâhil etti. ABD'yi temsilen Rusya'ya eski İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano gidecek.

Müthiş oyunlar oynanıyor!
Müthiş oyunlar oynanıyor! Dünyanın en "güçlü" sayılan iki devleti Rusya ve ABD adeta ülke liderlerini kendi tarafına çekmek için bir yarışa girdi. Eşcinsellik propagandasını yasaklayan Rus yasasının kabul edilmesinden sonra Soçi Kış Olimpiyat Oyunlarına boykot çağrıları yükselmeye başlamıştı. Batı'da Olimpiyat Oyunlarına ilk gitmeme kararı herhangi bir özel neden gösterilmeksizin Almanya Cumhurbaşkanı tarafından alındı.

Almanya Cumhurbaşkanı'nın ardından listeye ön sırada Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Dışişleri Bakanı Laurent Fabius yer aldı. Fransa Cumhurbaşkanı, Soçi Kış Olimpiyat Oyunları'na başarılar diledi, ancak neden gitmeyeceği ile ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı. Rusya her defasında Batı'ya karşı olumlu mesajlar verdiği halde bu boykota uğramaktan kurtulamadı. Belki, Batı Ukrayna konusunda oynanan oyununun intikamını almak için uğraşıyorlar. Belki de doğalgaz konusunda biraz olsun Rusya ile iyi bir pazarlık zemini hazırlıyorlar. Ancak gerçek o ki Batılı liderler teker teker Rusya'ya gitmeyeceklerini duyurmaya başladılar.

Litvanya Başkanı Dalia Grybauskaite herkesi şaşırtarak çok özel bir açıklama yaptı. Başkan Dalia Grybauskaite, açıklamasında siyasi nedenlerden dolayı Soçi Kış Olimpiyatlarına gitmeyeceklerini belirtti. Litvanya lideri Rusya'da insan haklarının ihlaline değindi ve ortaklara karşı Rus tutumunun kabul edilemez olduğunu açıkladı. Litvanya lideri Grybauskaite'nin konuşmasının ardından Rus yetkililer aniden Litvanya'ya karşı uyguladığı politikayı değiştirdi. Rusya, Litvanya'nın süt ürünlerine Rus pazarına yeniden girme izni vererek iki ülke arasında yaşanan "ekonomik savaşı" yavaş yavaş bitirmeyi hedefledi.

Soçi'ye gelmeyecek liderler arasına İngiltere Başbakanı David Cameron da katıldı. İngiltere Başbakanı nedenlerini açıklamadı. Ancak İngiliz basını, Başbakanın Soçi'ye gitmemesinin Rusya'daki azınlıkların haklarının ihlaline karşı protestosunu ifade etmek ve 2014 Oyunları'nı boykot etmek olarak algılanmaması gerektiğini dile getirdiler.

Son olarak Soçi Kış Olimpiyat Oyunlarına gelmeyen yabancı liderlerin listesine terörist İsrail'in Başbakanı Benjamin Netanyahu da katıldı. Rusya'dan Netanyahu için henüz bir resmi davetiye gelmedi. İsrail Başbakanlığı, Rus basını ile iletişimden sorumlu başkanı Anna Leus Jonathan, bir davetiye söz konusu olsa bile ziyaretin imkânsız olduğunu açıkladı. Jonathan, "önceden belirli olan yoğun programından dolayı Başbakan 7 Şubat'ta yapılacak Soçi Kış Olimpiyat Oyunları açılış törenine katılamayacaktır." dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Soçi'ye ziyaret hakkında şimdilik düşünen liderlerden biri. Merkel Yukos eski başkanı Khodorkovsky'yi cezaevinden kurtarmak için aktif bir mücadele veriyordu. Batı basını, Putin'in Khodorkovsky için aldığı af kararının Merkel'in Soçi kararını etkileyebileceğine inanıyor.

ABD ve Batı, Rusya'ya karşı bu adımları atarken bakalım en önemlisi Türkiye olmak üzere İslam dünyası Rusya'ya karşı nasıl yol izleyecek. (Riyad Makaev)

_________________

Kaynak:http://www.ilkehaberajansi.com.tr