RUSYA Kuzey Kafkasya'dan Endişeli
Riyad Makaev

 Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesiyle başlayan ekonomik problemleri derinleşerek devam ediyor. Rusya  iç siyaseti ile problemleri halletmeye çalışırken diğer yandan dış ilişkilerde ciddi anlaşmazlıklar ile karşı karşıya kaldı.
Riyad Makaev

Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesiyle başlayan ekonomik problemleri derinleşerek devam ediyor. Rusya  iç siyaseti ile problemleri halletmeye çalışırken diğer yandan dış ilişkilerde ciddi anlaşmazlıklar ile karşı karşıya kaldı. Ukrayna meselesinde Batı ile karşı karşıya gelen Rusya, Suriye muharebesinde Batı'yı sıkıştırarak istediğini elde etmek için çaba gösteriyor. Ukrayna krizinde istediğini elde etmek için girdiği Suriye muharebesinde ise tam tersi ancak daha fazla düşman kazanmayı başardı ve dış politikasıyla uğraşırken iç siyasetinde çok zor duruma düştü.  Artık Rus halkı Kremlin'in yürütmüş olduğu dış politikayı devletin menfaati için yürütmediğini anlamaya başladı. Rusya'da az olsa da etkili bir şekilde sesler yükselmeye başladı. “Tüm dünya haksız, Rusya haklı” gibi gösterilen tablo karşısında Rus halkı artık Kremlin'in dış ve iç politikasından rahatsızlığını dile getirmeye başladı.

Kremlin, Ukrayna'nın AB ile işbirliğini bir tehdit olarak algıladı ve bu işbirliğini bozabilmek için Ukrayna'nın doğusunda savaş başlattı. Ukrayna,  AB ile entegre olup ülkeyi düzeltse ve gerçek anlamıyla ülkede demokratik ortamlar oluştursa, ülkesinde hiçbir söz sahibi olmayan, senelerce başkanlık seçimlerini iki kişi arasında paylaşarak gerçekleştiren, eğitim, sağlık, endüstri, ekonomik, kültürel hiçbir gelişme olmayan, tüm devlet dairelerinde en üst safhada yolsuzluk olan Kremlin'in politikaları için gerçekten tehlike oluşturur. çünkü Rus seçmenleri yanı başında olan Ukrayna'ya bakarak, neden bunlar bizde yok, diyecek. Bu Kremlin için gerçekten büyük bir sorundur. Vladimir Putin, Rusya'nın başında olduğu müddetçe ne kadar iyi olursa olsun Batı'nın anladığı şeklindeki demokrasiyi Kremlin asla kabul etmeyecek. Dolaysıyla, Rusya genel olarak Batı'da yaşanan kişi bazındaki menfi gelişmelerini sürekli gündemde tutarak demokrasiyi kötülemeye çalışıyor. “Bizim kültürümüzde böyle şeylerin yeri yok” derken sadece eş-cins evliliğini gösterebiliyorlar. Halk yolsuzlukla işi olmayan şeffaf bir hükümet isterken ve Kremlinin sahibi Putin yolsuzlukla mücadele için yeni strateji açıkladığı dönemde dünya medyasında çıkan Panama belgeleri Putin'in ikiyüzlülüğünü ortaya çıkarmış oldu. Rusya bugün, Batı ile ve tüm komşularıyla ciddi sorunları olan, her an komşularına saldırabilirim imajını veren bir konuma geldi. Rusy  parlamentosu “Duma”nın milletvekili ve Parti lideri olan Vladimir Jerinovski, Türkiye'ye atom bombası atalım teklifinde bulunurken onu ikaz etmeyen Rus hükümeti bugünlerde kendi vatandaşlarına bile güven vermemektedir. 

Son dönemde üst-üste artan siyasi baskı ve gün geçtikçe düşen reytingi ile Vladimir Putin direk kendine bağlı yeni özel birlikler oluşturarak olası bir darbe karşısında kendini garantiye almış gözüküyor. Oluşturulan özel birliklerin komutanı Putin'in özel korumalığını yapan Viktor Zolotov oldu. özel birlik;  terörizm, yolsuzluk, uyuşturucu ve özel güvenlik ile ilgilenecek. Ayrıca, özel birliklere istediği yerde dinlemeyenlere karşı silah kullanma yetkisi de tanındı.

Rusya'da yaşayan 20 milyon Müslüman olduğu ve Rusya'nın Suriye'de Müslümanları bombalaması, Rus vatandaşı olan Müslümanları derinden sarsmıştır. Ayrıca, Müslümanları bombalayarak rejimi korumak için çocukları öldüren Esed'i bir evliya gibi göstermeye çalışması da Müslümanlar tarafından yadırganmaktadır. Müslümanlar çoğunlukla Kuzey-Kafkasya ve Tataristan Cumhuriyetinde yaşadıkları için Müslümanlara yönelik uygulanan Kremlinin politikası yavaş-yavaş etkinliğini yitirmeye başlamıştır. çeçenistan'daki silahlı mücadelesi büyük ölçüde bastırıldıktan sonra yerel yöneticilerin halka yönelik uygulamış olduğu şiddet politikası artık insanlar tarafından dile getirilmeye başlandı. çeçenistan, Dağistan, İnguşetya, Kabartey, Stavropol gibi cumhuriyetlerde yerel yöneticilerin Kremlinin izniyle uyguladığı politikalardan dolayı, DAEŞ gibi radikal düşüncelere yönelmesine  az bir zaman kalan gençler artık diktatörlere karşı cesurca seslerini yükseltmeye başladılar. Stavropol bölgesinde geçen hafta meydana gelen intihar eylemi bunlardan bir tanesi. Rusya'da haksızlığa karşı mücadele vermek için demokratik bir ortam bulunmamaktadır. Şu anda Putin'i eleştirmek devlet hainliği olarak ilan ediliyor. Muhalif parti kuran hainlikle suçlanıyor. Tek çıkış yolu silahlı mücadele kalıyor. Dolaysıyla Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra kendi dinini öğrenme fırsatı bulan Müslümanlar artık özlemle beklediği özgürlüğe kavuştuktan sonra özgürce dinini usullerine göre yaşamak istiyorlar. Ancak Kuzey-Kafkasya'da camilerde anlatılan din ile Kur'an'da ve Sünnette anlatılan din çok farklı. Camilerde, Kremline dua edip itaat konusunda ikaz yapılırken Müslümanlar sürekli İslam kardeşlerini öldüren Kremline itaat etmek istemiyor. Eğer, Rusya Müslümanların Baş Müftüsü Tacüttin Talgat başörtüsünü eski hükümlerden sayıyorsa ve başörtüsünü artık bir terörizmin simgesi olarak görüyorsa Müslümanların buna itaat etmesi mümkün değildir.

Rusya'da özellikle Kuzey Kafkasya'da Cuma günü cami cemaatinden bir-iki genci gözaltına almadan geçmiyor dersek yanılmış olmayız. Müslüman gençlere yönelik kaçırmalar, gözaltına almalar, faili meçhul cinayetler artık her gün karşılaşılan ve sosyal medyayı meşgul eden  konulardan oldu. Ciddi ekonomik sıkıntılarla boğuşan Müslüman halkın, artık Kremlinin atadığı yöneticilerin ve güvenlik güçlerinin karşısında dayanacak güç ve gösterilecek sabrı tükenmiş durumda. Rusya'da gözle görünür bir değişiklik olmaz ise Kuzey-Kafkasya'da gözle görünür bir ayaklanma bekleyebiliriz. Artık hiçbir şey eskisi gibi değil, bir olay sosyal medya vasıtasıyla hemen tüm insanlara ulaşıyor. Halka karşı kurulan silahlı özel birlikleri fazla koğuşlarda tutamazsın. Elinde silah ile dolaşan eninde sonunda silahı birine doğrultacak. Rusya'nın karışmasına az kaldı diyebiliriz. Putin'in tahtı sallanmaya başlandı. Allah Müslümanların akıbetini hayırlı eylesin.

_____________________________

www.doğruhaber/Analiz