İP Genel Başkan Yardımcısı Moskova'da Saçmaladı: 'Çeçen Teröristler Türkiye'de Yetiştiriliyor'
Avrasya bölgesinden 'ulusalcı ve Avrasyacı' bazı uzmanların katıldığı Moskova'daki bir toplantıda Türkiye konusunda ilginç iddialar ortaya atıldı. Toplantıya katılan İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Semih Koray, Rusya Federasyonu'nun çeçenistan bölgesi, çin'in Sincan bölgesi ve New York'taki ikiz kulelere saldırı gerçekleştiren teröristlerin Türkiye'deki kamplarda yetiştirildiğini iddia etti.

Türk hükümetini konu ile ilgili uyardıklarını savunan Koray, ancak yönetimin uyarıları dikkate almadığını savundu. Geçtiğimiz günlerde yapılan toplantı çerçevesinde İP Genel Başkan Yardımcısı Koray'ın ortaya attığı Türkiye'yi suçlayıcı iddialar Rus basınına taşındı. Koray'ın basına yansıyan suçlamalarından Rusya'da faaliyet gösteren Türk okulları da nasibini aldı. Nezavisimiya Gazeta adlı gazeteye konuşan Semih Koray, bu okulların, Türk-Rus ilişkilerine zarar verdiğini öne sürdü. Koray ile görüşen Rus muhabir Andrey Melnikov, yaptığı açıklamalarda, okullarla ile ilgili detaylı bilgiye sahip olmadığını, Koray'ın bu konuda yaptığı açıklamalara dayanarak haberi kaleme aldığını söyledi.
Koray'ın Rus basınına yansıyan iddialarına farklı kesimlerden tepki geldi. Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Kurtuluş Taşkent, "Bu okullar bulundukları ülkenin eğitim ortalamasının üzerinde eğitim veriyor. Hangi ülkede faaliyette bulunuyorsa o ülkelerin mevzuatlarına tabi. Yerel makamlarla ve velilerle görüşmelerden edindiğim intiba okullarda verilen eğitimden memnun oldukları şeklinde. Rusya'nın en üst düzey yöneticileri de bunu söylüyor." dedi.
Rusya Devlet Ekonomi üniversitesi İslam hukuku uzmanı Leonid Sükyanin de Nezavismiya Gazeta'da yayınlanan haberi tek taraflı ve önyargılı bulduğunu ifade ederek, "Bence iki ülke arasındaki ilişkileri, esas bu tür önyargılı ve olumsuz yaklaşımların yer aldığı haberler olumsuz etkiliyor. Son yıllarda iki ülke ilişkilerinde Rusya ve Türkiye hükümet başkanlarının görüşmeleriyle birlikte olumlu gelişmeler yaşanıyor. Bunu devam ettirmeliyiz." dedi. (Cihan)