Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Londra Olimpiyatlarında Soçi Protestosu
No Sochi 2014 İnisiyatifi, kamuoyunun dikkatini 2014 yılında Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenecek kış oyunlarına çekmek ve 2014 Soçi Kış Olimpiyatlarını protesto etmek amacıyla Londra Olimpiyatları’nda gösteri yapıyor.

Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Rusya, ürdün ve Suriyeli çerkesler, 29 Temmuz 2012 saat 12.30‘da, Hydepark Albert Memorial’ın yanında yer alan Soçi Park’ında toplanarak eylem yapacak.

Soçi Olimpiyatları, soykırımın 150. yılı olan 2014 yılında, çerkes Soykırımı’nın yaşandığı topraklarda gerçekleştirilecek. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin 2007 yılında, 2014 Kış Olimpiyatları için aday şehir Soçi’yi seçmesinden hemen önce çerkesler, Komiteye kapsamlı delillerle Soçi’nin gerçek hikayesini anlatan bir mektup yolladılar. IOC, iddialar hakkında detaylı tahkikat başlatılacağını belirten bir cevabi mektup göndermesine rağmen bunu bugüne kadar sonuçlandırmadı. Rus Hükümeti ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Soçi’nin tarihi önemini görmezden geldi.

Olimpiyatlarla ilgili hiçbir metinde Soçi’nin çerkeslerin anavatanı olduğundan bahsedilmemekte, hatta çerkes Kültürüne dair hiçbir işaret bulunmamaktadır. 2014 Kış Olimpiyatlarının Soçi’de düzenlenmesi, tarihin tamamen yeniden yazılması anlamına gelmektedir. Bu yeniden yazma eylemi, soykırımın bugün de halen süre geldiğinin bir kanıtıdır.

No Sochi 2014 İnisiyatifi, Soçi’de Olimpiyat hazırlıklarının sonucu olarak oluşan doğa katliamına ve yolsuzluklara da dikkat çekiyor.  Tahmini olarak harcanacak 50 Milyar Dolar’ın büyük bir kısmı rüşvet almaya alışmış yetkililerin elinden geçecek. öte yandan, Rus Hükümeti çerkeslerin endişe ettiği konular üzerine, belirtilen bütçenin ufak bir kısmını dahi ayırmamıştır. Olimpiyat köyünün inşaası, yeşil doğa standartlarının tamamiyle ihlal edilmesi sebebiyle, bir çevre felaketine dönüşmüştür. İnşaatların büyük bir kısmı, koruma altında olan UNESCO Dünya Mirası alanlarının üzerinde gerçekleşmekte ve geri dönülmez zararlara yol açmaktadır.

Sochi 2014 Oyunları’na eleştiri ve kaygılarını dile getiren konunun savunucuları hedef gösterilmiş ve tehditlere maruz kalmışlardır. Kuzey Kafkasya için çevresel Gözlem (Environmental Watch for North Caucasus) aktivistleri, Karadeniz sahilinde yapılan inşaatlarla ilgili benzer endişeleri kamuoyuna taşıdıklar için tutuklandılar. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, çerkes Aktivist Kuban Kural No Sochi 2014 İnsiyatifi’ndeki aktivitelerinden dolayı Türkiye’de (Rusya tarafından) tehdit edildi. Tüm bunlara ek olarak, akademisyen ve Kafkasya’da çerkeslerin Hakları için çalışan savunucular bir kaç vakanın cinayetle sonuçlandığı sürekli bir tehditle karşı karşıya kaldılar.

Londra’da Olimpiyatlarının açılışı,2014 Soçi Kış Olimpiyatları için gerisayımın başladığı anlamına gelmektedir. Fakat Rusya’nın Olimpiyat hazırlıkları, insana saygı, barış ve  dayanışma gibi Olimpiyat oyunlarının temel prensiblerini ihlal etmektedir. No Sochi 2014 Komitesi bu meselelere ışık tutarak, Rusya’nın yaklaşan oyunlarının arkasında yatan gizli gerçeği dünyanın daha iyi anlamasını hedeflemektedir.