Halep Adiğe Xase Eski Başkanı Talustan Şövcen: ‘Devlette Görev Yapanlar Dışındaki Çerkesler Muhalefeti Destekliyor’

 Kenan Kaplan, özgür çerkes web sitesi adına Türkiye'de bulunan Halep Adiğe Xase eski Başkanı Osman Eyyüp Talustan Şövcen ile Suriye olaylarını ve çerkeslerin durumunu konuştu.

.

K.  KAPLAN – Şövcen Türkiye’de merak ediliyor, Suriye'de yaşayan çerkesler ağırlıklı olarak Beşar Esed'i mi yoksa muhalefeti mi destekliyorlar ?

O. E. TALUSTAN ŞöVCEN -  Suriye'de, ordu, emniyet, istihbarat ve devlet bürokrasisinde çalışanlar hariç tüm çerkesler muhalefeti destekliyor. çünkü Beşar Esed bir diktatör. çerkes Halkı Suriye’de gerçek manada bir demokrasi istiyor. çerkes Halkı taraf olduğu için değil, demokrasi ile diktatörlük arasında tercih yapmak zorunda kaldığı için Suriye muhalefetini destekliyor.  Görevleri ve konumları itibariyle Beşar Esed yanlısı görünmek zorunda kalan çerkesler de fırsat bulduklarında bu diktatörü terk edeceklerdir.

K. KAPLAN - Fiilen Beşar Esed rejimine karşı savaşan çerkeslerin sayısı hakkında ne söyleyebilirsin?

O. E. TALUSTAN ŞöVCEN -  Kesin bir rakam söylemek mümkün değil ancak sayıca çok az olduklarını söyleyebiliriz.

K. KAPLAN - çerkesler Suriye'deki bu iç savaştan nasıl etkilendiler?

O.E.  TALUSTAN ŞöVCEN - Suriye'deki diğer halklar bu savaştan ne kadar etkileniyorlarsa, çerkes Halkı'da o kadar etkileniyor. Büyük acılar ve sıkıntılar yaşıyorlar.

K. KAPLAN - Beşer Esed rejimi ve hükümeti içinde ya da özgür Suriye Cephesi içinde etkin konumda olan çerkesler var mı?

O. E. TALUSTAN ŞöVCEN - çerkes olarak ön alan bir isim yok.

K. KAPLAN - çerkes Halkı Suriye'de örgütlü ve ortak hareket edebilen bir halk mı sizce?

O. E. TALUSTAN ŞöVCEN - Suriye'de yaklaşık 150 bin çerkes yaşıyor. Suriye çerkesleri Suriye coğrafyasına çok dağınık bir şekilde yerleştirilmişler ve maalesef örgütlü bir halk değiller. Dolayısıyla ortak hareket de edemiyorlar.

K. KAPLAN - Bugün gelinen aşamada, Suriye çerkeslerinin Anavatan Kafkasya'ya göç konusuna bakışlarını nasıl değerlendiriyorsunuz ?

O. E.  TALUSTAN ŞöVCEN - 100 kadar aile kendi imkanlarıyla Kafkasya'ya göç etti ancak Kafkasya'da hayatlarını sürdürebilecekleri ekonomik alt yapının olup olmadığı noktasındaki belirsizlikler ve Rusya'nın yaklaşımı konusundaki belirsizliler nedeniyle anavatana dönüş konusunda kitlesel bir talep oluşmuyor. önce bu olumsuzlukların giderilmesi lazım.

K. KAPLAN -Türkiye'de Suriyeli mülteciler için oluşturulan kamplarda çerkesler var mı, biliyor musunuz?

O. E. TALUSTAN ŞöVCEN – Bir bilgim yok, olmadığını zannediyorum.

K. KAPLAN - Suriye çerkeslerinin ekonomik durumları nasıl?

O. E. TALUSTAN  ŞöVCEN - Yoğun olarak Türkiye'deki gibi devlet bürokrasisi ve kurumları içinde çalışıyorlar. önemli bir kısmı ise kırsal kesimde tarım ve hayvancılıkla iştigal ediyor. Yeni yeni iş hayatına girmeye başlamışlardı.

K. KAPLAN – Şövcen, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyor,  Türkiye çerkesleri adına siz Suriye çerkeslerine aydınlık bir gelecek temenni ediyoruz.

O.E. TALUSTAN ŞöVCEN – Kardeşiniz olarak ilginize teşekkür ediyorum.