Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Golan’da Ağır Bombardımana uğrayan Bir-al-Ajam adlı Çerkes Köyü Yok Oluşun eşiğine geldi

Suriye hükümet güçleri, 31 Ekim’de Suriye ile İsrail arasında bulunan ve Birleşmiş Milletler Ateşkes Gözlem Gücü’nün konuşlandığı Golan tepelerine şiddetli bir saldırı düzenleyerek geri çekilirken, bir çerkes köyünü de yok oluşun eşiğine getirdi. Bir-al-Ajam’a bugün düzenlenen saldırıda ise din alimi Cevdet  Sait’in kardeşinin şehit düştüğü bildiriliyor.

    Aheku.org’da yer alan habere göre, şu anda Golan tepelerindeki çerkes köylerine Suriye’nin her tarafından gelen çerkeslerden oluşan büyük bir mülteci grubu yerleşmiş durumda.  Bölgede barınanların sayısı Şam banliyölerindeki çarpışmalardan sonra önemli ölçüde artmış vaziyette. İnsanlar, Birleşmiş Milletler Ateşkes Gözlem Gücü’nün bulunduğu ve her türlü askeri birliğin bulunmasının yasaklandığı bölgenin statüsüne güvenerek Golan tepelerine sığınmış. Ancak Suriye hükümet güçleri, BM ve hükümetler arası (İsrail-Suriye)anlaşma ve kararları ihlal ederek, askerden arındırılmış bölgenin kuzey kısmını işgal etti. İsyancıların kontrolü altında olan yerleşim noktaları ağır bombardımana tabi tutuldu. Bir çerkes köyü olan Bir-al-Ajam bu bombardımanlar sonrasında yok olmanın eşiğine geldi.     

     ünlü din alimi Tsey Cevdet Sait’in kardeşi Tsey Muhammad Said’in de bugün Bir-al-Ajam’a yapılan saldırılarda hayatını kaybettiği bildiriliyor.

    öte yandan bölgedeki diğer çerkes köylerinin de Suriyeli isyancıların kontrolü altında olduğu öğrenildi.

    Edinilen bilgiye göre, Suriye ile İsrail arasında yer alan ve Birleşmiş Milletler Ateşkes Gözlem Gücü’nün konuşlandığı Golan tepelerindeki bölge, BM Güvenlik Konseyi’nin 31 Mayıs 1974 tarih ve 350 No.lu kararı ile İsrail ve Suriye arasındaki ateşkes anlaşmasına göre oluşturuldu. (KZ)