Bogus: 'Hiçbir Ulusal Örgüt, Suriyeli Çerkesler Hakkında Fikir Beyan Etmedi'

Geçtiğimiz günlerde Adıgey Cumhuriyeti Başbakanı Murat Kumpilov tarafından yürütülen, Suriye’den Adıgey’e Gelen Soydaşlara Destek Komisyonu toplantısında söz alan Adam Bogus, Suriye çerkeslerinin göç sürecine ilişkin düşüncelerini dile getirdi.

Sivil Toplum örgütü “Adıge Khase” Başkanı Adam Bogus, Suriyeli göçmenlerin hızlı adaptasyonu için Rus dili eğitimi verilmesini, Adıgey tarihi, gelenek ve görenekleri hakkındaki derslerin dahil edilmesini, yerel halkın zihniyetine dair bilgi verilmesini önerdi. Bogus, konuya ilişkin olarak şunları söyledi: “Tarihi anavatanlarına dönen soydaşlarımız, önceden burada yaşamadıkları için bu konuları bilmiyorlar, fakat merak ediyorlar”.

Adıgelerin göçündeki temel problemin, federal seviyede desteğin yokluğu olduğunu ifade eden Bogus şöyle konuştu: “Adıgey’de göçmenler için pek çok şey yapıldı, ama hepsi bireysel çabalarla gerçekleştirildi. Bu arada ne Tatarlar, ne Almanlar, ne Yahudiler, ne de Ruslar Suriyeli çerkeslerin göç sürecine dair düşüncelerini ifade ettiler. Hiçbir ulusal örgüt, bu süreçte yer almadı. Sürece ilişkin fikirlerini, bunun sağlıklı bir süreç olup olmadığını sözlü olarak bile ifade etmediler. Mesela, yurt dışındaki Rusların veya Tatarların problemi olsa, Adıgeler bunu kendi problemleri gibi görmeseler, bu durumda Rusya halkının birliğinden söz edemeyiz.”

Bu konuşma sonrasında Murat Kumpilov, komisyonun sonraki toplantısına Adıgey ulusal örgütlerinin liderlerini de davet etmeyi önerdi.

Adıgey Cumhuriyeti Milliyet İşleri Komitesi Başkanı Asker Şhalahov’un ifadesine göre, Adıgey’de geçici ikamet izni alan yabancı vatandaş kotası 457 kişi idi ve Kasım ayında doldu. RF hükümeti tarafından onaylanan 2013 yılı kotaları ise şöyle: Adıgey için 450, Kabardey Balkar için 1000, Karaçay çerkes için 300.

Adam Bogus, Adıgey kotasının gitgide azaldığını dile getirerek, bu sürece nasıl etki edilebileceğini sordu. Murat Kumpilov ise, “Ele aldığımız konuda, çözümü bize bağlı olmayan sorunlar var” diye cevap verdi.

Bilindiği gibi, Kasım 2011’den beri, Suriye’de yaşayan çerkes halkı temsilcileri Rusyalı yetkililere, aynı zamanda Adıgeyli yetkililere ve topluma defalarca yardım çağrısında bulundular. Adıgey’de geri dönüş merkezi faaliyet gösteriyor. Ayrıca Mayıstan beri Adıgey Cumhuriyeti Geri Dönüşçülere Yardım Fonu, geri dönüşçüler için yardım topluyor. (KZ)