Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Kosova’da Çerkesler Tükeniyor mu?

Kosova’da, Priştine’ye yakın bir mesafede olan Stanovça ve Miloşevo  köylerinde birçok çerkes ailesinin yaşadığını bilen azdır.

Osmanlı ordusuyla birlikte bu topraklara gelen çerkesler, günümüze kadar burada kalmış. çerkeslerin kimliklerini korumada İslam’a olan bağlılıklarının büyük rol oynadığı ve İslam’dan asla uzaklaşmadıkları belirtiliyor.

Kosova medyasında çıkan bir haberde, yıllar geçtikçe çerkeslerin Arnavutlaştığı iddia edildi. İşin kötü tarafı, çerkes dilini konuşan yaşlıların vefatıyla çerkesce ve çerkes geleneklerinin tarihe gömülmesinden endişe ediliyor.

Her geçen gün sayısı azalan Kosovalı çerkeslerin Arnavut kızlarıyla evlenmeleriyle, bu halkın dil ve örf ile adetleri de tükenmeye başladı. Haberde, Miloşevo köyünde yaşayan Salim Abazi’nin, “ kendi ana dilini konuşan çerkeslerin sayısı  azdır. Kosova’da yaşayan  çerkes ailelerin  sayısı 300 ile 400 arasında değişiyor fakat şimdiye kadar yapılan nüfus sayımlarında çerkeslerin hemen hemen hepsi kendini  Arnavut olarak bildirmiştir. Kosova’da yapılan son nüfus sayımında  çerkes olarak kaydını yaptıranları sayısı çok azdır” şeklindeki sözlerine yer verildi.

Diğer bir Kosovalı çerkez Murat Cei’nin, çerkeslerin, Stanovça ve Miloşevo köylerine yerleştiklerinde buralarda arazilerin bomboş olduğuna dikkat çekerek, şimdiki adıyla Lab olan dereye, çerkezce nehir anlamına gelen Lap adının daha o zaman verildiğini belirtti.

Kosova’da 1999 yılında yaşanan  savaş nedeniyle 43 çerkesin Rusya’daki Adigey Cumhuriyeti’ne yerleştiği ve Rus pasaportları aldığı öğrenildi.

____________________

http://kosovaport.com