Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
‘Büyük Kafkasya Sürgünü’ Dizisi TRT- 1’de

Ahıska Türklerinin 1944 yılında yaşadığı dramı konu alan Büyük Kafkasya Sürgünü adlı yeni dizi Ocak ayında TRT 1 ekranlarına geliyor.

 Her perşembe yayında olacak olan dizinin senaryosunu Alican Yaraş yazarken, yönetmenliğini Mehmet Ada öztekin'in yapıyor. Büyük Kafkas Sürgünü dizisinin oyuncu kadrosunda ise Tolga Sarıtaş, Elif Atakan, Nilüfer Açıklan, Ertan Saban ve Luran Ahmedi gibi isimler rol alıyor. çekimleri Makedonya'da başlayan dizide 2. dünya savaşında Stalin tarafından Orta Asya’ya sürgün edilen Akısha Türklerinin yaşadığı dram anlatılıyor.

Ahıska Türkleri, Gürcistan’ın Ahıska bölgesinden çıkmış Türk asıllı Müslüman nüfusa verilen ad. Rusların bu bölgeye verdiği coğrafî isim ise Meshetya'dır. Bundan dolayı Meshet Türkleri olarak da bilinirler.

Ahıska Türkleri, 1944 yılında Stalin tarafından hayvan vagonlarına doldurularak, gidecekleri yere kadar aşağı inmemek koşulu ile Kazakistan, Kırgızistan ve özbekistan’a sürülmüştü.

Aynı kaderi paylaşan çeçenler, İnguşlar, Karaçaylar, Kırım Tatarları ve Ahıska Türklerinin bu hazin sürgününde sadece yollarda binlerce insan ölmüştü.

Etnik olarak Kıpçak Türklerinden sayılan Ahıska Türkleri, bugün eski Sovyetler Birliği coğrafyasında ve Türkiye'de dağınık olarak yaşıyor. Toplam nüfuslarının 350-400 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.