'Erol Olçok, değişimin yönetilmesinde araç oldu'
Atılım üniversitesi öğretim Görevlisi Yazar Sevinç Engin'in, sanat, siyaset, iş dünyası, medya ve akademik camiadan alanında lider 119 kişiye liderliğin anlamının sorulduğu çalışmada, 15 Temmuz darbe girişiminde Boğaziçi köprüsünde oğlu ile şehit olan Erol Olçok'ın röportajı da yer aldı.
Engin, "Lider öyle Olmaz Böyle Olur, Yön Veren Liderler ile Liderlik üzerine" isimli çalışmasında, "Türkiye lider çıkarmaya aç bir ülke midir?", "Karizmatik liderlik nedir?", "Lider olunur mu, doğulur mu?", "İyi bir lider, her zaman iyi bir yönetici midir?" gibi sorular yöneltti.

15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece, darbeci askerler tarafından Boğaziçi Köprüsünde oğlu ile şehit edilen reklamcı Erol Olçok da bu çalışmada lider ve liderlik üzerine soru yöneltilen isimler arasında yer aldı.

"Lider olunmaz, lider doğulur görüşüne katılıyor musunuz?" sorusuna Olçok, psikolojide kişiliğin üç bileşeni olduğunu, bunların mizaç, karakter ve yetenekten oluştuğunu ifade ederek, "Her insan farklı mizaçlarla doğar, sosyal yaşam karakteri şekillendirir, sahip olunan yetenekler gelişir ya da körelir. Bazı insanlar lider mizacı ile doğarlar. çevre ve eğitim bu mizaçtan bir lider karakteri çıkarır ya da çıkarmaz." ifadesini kullandı.

Liderin "olmazsa olmaz" özelliklerinin başında cesaret, özgüven, kendini ifade edebilme, içsel bütünlük, kabul etmek, içgörü ve feraset ile değişimi yönetebilmek olduğunu kaydeden Olçok, liderliğin kriz zamanlarında ortaya çıktığını belirtti.

-"Türk toplumu kahramanları sever"

"Türk toplumu kahramanları ve kurtarıcıları sever." ifadesini kullanan Olçok, liderlerin halkıyla özdeşleştikçe güçlendiğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Her bireyin zihninde olmak istediği bir durum, ulaşmak istediği bir yer vardır. Liderin takipçileri, kendilerini onunla özdeşleştirir ve onun başarılarını kendi başarıları sayarlar. Lider bu hayallerin toplamını hissedebilen ve bireylerin hikayelerini özümsemiş, onlardan biri gibi davranabilen kişidir. Onların beklentilerini bilir ve onlarla birlikte bu hikayeyi yaşar, yazar ve dönüştürür."

AK Parti ve Recep Tayyip Erdoğan ile ilişkisini yol arkadaşlığı olarak yorumlayan Olçok, "AK Parti ve Recep Tayyip Erdoğan benim için bir iş değil bir yol arkadaşlığı ve bir kader ortaklığıdır. Bu birliktelikte sadece sorumluluklarımla ilgilendim ve yaptıklarımla hiç ilgilenmedim. Yaptıklarınıza takılırsanız yolda kalırsınız. 'Benim payım nedir, onun payı nedir?' diye de bakmadım. 'Hayırlı mı, doğru mu, adil mi, istediğimiz sonuç bu mu?' diye baktım." ifadesini kullandı.

-"Olçok, değişimin yönetilmesinde araç oldu"

Yazar Sevinç Engin, Erol Olçok'un samimi ve içten olduğunu belirterek, "Onu iyi ki tanımışım. çok müthiş bir insandı, çok samimiydi. Röportaj yaparken beni çok güzel ağırlamıştı." şeklinde konuştu.

Erol Olçok'ın "Türk halkı kahramanları çok sever" sözünü değerlendirerek, "Erol Olçok kahraman oldu. ülke için, millet için mücadele etti. Erol Bey, değişime önem verdiğini söylemişti. Değişimin yönetilmesinde, gerçekleştirilmesinde araç oldu. İnsanlara cesaret vererek darbe girişimine engel olmak için bir araya gelen insanları yönetti." dedi. (AA)