Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Rusya’nın En Düşük Maaşlı Bölgeleri Belirlendi
“RIA Değerlendirme” şirketinin analistleri Rusya’daki en düşük maaş ve en yüksek maaş seviyesini gösteren bölgeleri belirlediler. En az kazanan bölgenin Kuzey Kafkasya olduğu ortaya çıktı.
Kuzey ve Uzakdoğu bölgeleri Moskova ile beraber en yüksek maaş konusunda lider oldular. Yamalo-Nenets Özerk Okrugunda neredeyse çalışanların %24’ü ayda 100 bin rubleden fazla kazandıkları belirtildi. Düşük ücretli çalışanların oranı ise sadece %0,6. Ondan sonra gelen Çukotka ve Moskova’nın oranı ise sırasıyla 20,98 ve 17,05. Rapora göre, “Altı bölgede bu payın %10’dan yüksek olduğu belirtilirken, Nenetsk Özerk Okrugu, Magadan Oblastı, Sahalin Oblastı, Hantı-Mansi Özerk Okrugu, Ugra Özerk Okrugu, Kamçatka Krayı ve Saha Cumhuriyeti (Yakutistan). Murmansk Bölgesi ise % 8,1’lik oranla bu sırada onuncu olarak yer alıyor.” açıklamasında bulunuldu.
En düşük maaşı ise Kuzey Kafkasya ve Rusya’nın merkez bölgelerinde yaşayanlar alıyor. Orada 100 bin ruble maaş alanların payı çok düşük. Çalışma çağındaki nüfusa oranlandığında veriler %0,48-0,56’yı gösteriyor. Rapora göre, “Öte yandan, ülkenin dokuz bölgesinde (Sekiz Ulusal Cumhuriyet ve Altay Bölgesi) ayda 10 bin rubleden daha az maaş alan insanların oranı %25 daha fazla. Bu sırada ilk yeri alan Dağıstan %35’lik orana sahipken ikinci sırada ise %30,5’lik oranla Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti yer aldı.” Genel olarak Rusya’da çalışanlardan %11’i ayda 10 bin rubleden daha az kazanıyorlar. Analistler bunun önemli bir sosyal sorun olduğunu belirttiler.