Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Silovikler Felçli Bir Müslümanı Sebepsiz Yere Öldürdü
Kuzey Kafkasya’da İslami hassasiyeti olan kişilerin sebepsiz yere öldürülmesi olaylarına bir yenisi daha eklendi. Dağıstan’da Alexei (Ali) Omaev isimli bir müslüman, “güvenlik güçlerine mukavemet gösterdiği” gerekçesiyle "silovikler" tarafından sokak ortasında öldürüldü.

Arkadaş ve akrabaları Omaev’in vücudunun sol tarafının 10 yıldan fazla bir süredir felç olduğunu, birine saldırmak veya direnmek bir tarafa, normal olarak ayakta durmakta zorlandığını belirterek gizli servisi yalancılık ve cinayetle suçladılar.

Dağıstan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Soruşturma Komitesi’nce yapılan resmi açıklamaya göre Ali Omaev 15 Ocak saat 18.30 civarında Kaspiysk'te evi yakınında öldürüldü. İçişleri Bakanlığı açıklamasında, kolluk kuvvetlerinin kendisini belge kontrolü için durdurduğu, Omaev’in ise bu talebe tabanca ile ateş açarak karşılık verdiği, polisin misilleme yapması sonucu da vurularak öldürüldüğü bildirildi. “Çatışmada” kolluk kuvvetlerinden ise kimsenin zarar görmediği ifade edildi. Polisler Omaev’in üzerinde tabanca haricinde bir de el bombası bulunduğunu iddia ettiler.

Kaspiysk İlçesine bağlı Hoima köyünde eşi ve dört çocuğu ile birlikte yaşayan 46 yaşındaki Alex (Ali) Omaev’in evi, kardeşi Oleg Omaev'in evi ile aynı bahçede bulunuyor. Evin bulunduğu sokağın eriyen kar sonrası çamur ve su birikintileri yüzünden harekete etmeye hiç müsait olmadığını, arabaların bile zorlukla geçebildiğini belirten komşuları, Oleg Omaev’in bu sokakta öldürüldüğünü belirttiler. Zaten yürüme zorluğu çeken yarı felçli birinin bırakın ateş açmayı, bu sokakta hareket etmesinin bile çok güç olduğunu ifade eden komşuları güvenlik güçlerinin doğru söylemediğini belirterek, “Biz onun ne durumda olduğunu biliyoruz. Çok zor hareket edebiliyordu. Telefonu bile elinde tutamıyordu ki nasıl tabanca çekip ateş edecek? Hatta mağazada cebindeki parayı çıkarmasına yardım ediyorlardı. Böyle biri polise nasıl direnecek?" dediler.

Omaeva'nın akrabaları ve tanıdıkları onu basit, açık ve sıradan bir kişi olarak tanımlıyor ve şöyle diyorlar: "O engelli biri, camiye gidip dua ediyordu. Ya ne yapmalıydı?  Çok iyi huylu biriydi. Kimseden saklanmıyordu. Onunla konuşmak isteyen konuşabilirdi. Bölge polis memuru istediği zaman kontrol edebilirdi. Öldürmeye ne gerek vardı? Polisler para ve ünvan kazanmak için bu cinayetleri işliyorlar."

Ali Omaev'in cesedi defin için de akrabalarına teslim edilmiş değil.