SEFER AYMERGEN HAYATA GÖZLERİNİ YUMDU
İkinci Dünya Savaşı'nda Alman Ordusuna esir düşen ve sonrasında vatanına dönemeyerek Türkiye'ye gelen Sefer Aymergen bugün 105 yaşında vefat etti.
Sefer Aymergen Kimdir?
 Dağıstan’ın lak rayonunda Kuma köyünde doğdu (1916). Asıl adı Mehmet Şasay’dır. İki yıl Mahaçkale’de “Dagestanskaya Pravda” gazetesinde çalıştı.. Daha sonra işçi olarak çalışırken Sanat Okulu’nu bitirdi.
çalıştığı fabrikanın komsomol örgütü başkanıydı. İkinci dünya savaşında orduya alındı(1941) ve iki kez yaralandı. Kalmık Bozkırında Alman ordusuna esir düştü(1943). Bir buçuk yıl Almanya’nın çeşitli yörelerindeki esir kamplarında kaldı. Sovyet savaş esirlerinin Stalin yönetimince “vatana ihanetle1 suçlanmaları nedeniyle, savaş sonrasında da yurduna dönemedi. 1948 yılında 130 kişilik bir grubun içinde Türkiye’ye geldi, Yalova’da kalaycılık ve inşaat işçiliği yaptı. İstanbul’a yerleşerek Sular İdaresi’nde kaynakçı olarak çalıştı. Daha sonra çayırova cam fabrikasında Rusça çevirmeni olarak görev yaptı ve buradan emekli oldu. Glasdnost’dan sonra anayurdunada gitmiş olup halen İstanbul’da yaşamaktadır.
Cam dergisinde v.b. yerlerde yazı ve şiirleri “Kuzey Kafkasya”(İstanbul) dergisinde anayurdu ile ilgili yazı ve çevirileri yayımlanmıştır. Eserleri: Son köprü(Anı-roman, İstanbul 1992), Tayga Mahkumları (Anı-Roman, İstanbul 1995), Sisli Körfez (Anı-Roman, İstanbul 1997)