Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Kafkaslar'da TSK'nın tehlikeli oyunu(*)
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kafkaslar’da attığı adımlar emperyalizmin bölgeye daha fazla yerleşmesine ve bölgedeki gerilimi yükseltmeye hizmet ediyor. TSK, ABD’nin gözdesi Gürcistan ordusunu silahlandırıyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Gürcistan Silahlı Kuvvetleri'ne askeri malzeme yardımında bulundu.
Türkiye'nin Tiflis Büyükelçiliği Müsteşarı Fırat Sunel, Marneuli Askeri Havaalanı'nda düzenlenen törende yaptığı açıklamada, iki ülke arasında 1996'da imzalanan askeri alanda eğitim, teknik ve bilimsel işbirliği anlaşması temelinde askeri ilişkilerin memnuniyet verici düzeyde gelişmekte olduğunu kaydetti.
Sunel, Türkiye'de bugüne kadar 700 civarında Gürcü askeri personeline eğitim verildiğini, iki ülke arasındaki eğitim işbirliği faaliyetlerinin Gürcistan'da da sınıf okuluna ve sınır birliklerine verilen eğitim yardımlarıyla sürmekte olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin Gürcistan'da barış ve istikrarın sağlanmasının bütün Kafkasya açısından önem taşıdığına inandığını belirten Sunel, ''Türkiye, Gürcistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkeler arasında yerini almış, Gürcistan'ın egemenlik ve toprak bütünlüğünü savunan politikasını açık ve tutarlı bir şekilde izlemiştir'' dedi.
Sunel, Türkiye'nin Gürcistan'ın NATO'ya tam üye olma arzusunu desteklediğini ve bu ülkenin NATO üyeliğine hazırlanmasına katkısının süreceğini ifade ederek, ''Türkiye, ilişkileri stratejik ortaklık düzeyine çıkan Gürcistan'ı, NATO'daki müttefiki olarak görmek istemektedir'' dedi.
“Türkiye NATO’ya yakınlaşmamızı kolaylaştırıyor”
Törene katılan Gürcistan Savunma Bakan Yardımcısı Batu Kutelya da, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Gürcistan'a bağımsızlığını kazandıktan sonraki dönemde yaptığı yardımlardan söz etti.
Türkiye ile askeri alandaki ilişkilerinin artarak devam edeceğini kaydeden Kutelya, ''Türkiye, NATO'ya yakınlaşmamızı kolaylaştırıyor, önemli destek sağlıyor'' dedi.
Gürcistan Hava Kuvvetleri Komutanı Albay David Nairaşvili ise Gürcistan Hava Kuvvetlerinin NATO'ya uyum sürecinde teknik alandaki önemli eksikliklerini Türkiye'nin yardımlarıyla gidermekte olduğunu belirtti. Törende, Marneuli Havaalanı'nın modernizasyonuna katkıda bulunmak amacıyla filo ve karargah binasının temeli de atıldı.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yaptığı yardım çerçevesinde, Marneuli Havaalanı'nda ihtiyaç duyulan ve özellikle kötü hava şartlarında uçakların piste inişlerine kolaylık sağlayan NDB (seyrüsefer cihazı), Gürcistan özel Kuvvetler Komutanlığına timlerin balık adam görevlerindeki yeteneklerinin artırılmasını amaçlayan 10 takım balık adam teçhizatı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına seyir yeteneğinin artırılmasını amaçlayan 8 adet gemi tipi telsiz malzemesi ve 120 takım giyim malzemesi teslim edildi.
Gürcistan Silahlı Kuvvetleri'ne yapılan askeri yardım ve Marneuli Havaalanı'ndaki filo ile karargah binasının inşaatının, 750 bin dolar tutarında olduğu bildirildi.
(*) Türk Solu Dergisi, 04.05.2007