Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Hüseyin Kumuz
Asker ve cemiyet adamı. 28 Aralık 1890 tarihinde bir Abazin ailenin çocuğu olarak Battalpaşa'da doğdu.1908'de Tiflis Askeri Okulu'ndan mezun oldu. Görevli olarak 1917 sonbaharında Polonya'ya gitti.

1918-1919 yıllarında "çerkes Süvari Tümeni"nde topçu subaylığı yaptı. 1920'de mülteci olarak Türkiye'ye geçti. Kafkasya Dağlıları Halk Partisi'nin organizasyonuyla, bir grup arkadaşıyla 1927'de Polonya Ordusu'na katıldı ve yüzbaşı rütbesiyle göreve başladı. Kafkasya Dağlıları Halk Partisi'nin yayınladığı "Gortsı Kavkaza ve "Severnıy Kavkaz" gibi yayın organlarında yazılar yazdı. 1935'te Varşova’daki (Instytutu Wschodniego w Warszawie (Varşova Şark Enstitüsü) bünyesinde “Kuzey Kafkasya dilleri için ortak bir alfabe düzenlemek” ve “bütün Kuzey Kafkasya kabileleri için ortak bir dil oluşturmak üzere” kurulan Kuzey Kafkasya Dilleri Komisyonu'nda görev aldı. Almanya'nın Polonya'yı işgalinde Varşova'yı savunmaya çalışan Ağır Topçu Alayı'nın bir taburuna binbaşı rütbesi ile komuta eden Kumuz, mekanize Alman birlikleri karşısında tutunması imkansız kuvvetlerini güçlükle Macaristan sınırından geçirerek kurtarabildi. 1940 yılında önce Türkiye'ye, daha sonra Ortadoğu'ya gitti. Savaş sonrasında İngiltere'de yaşadı. Abazin, Kabardey, Türk, Rus, Leh, Fransız ve İngiliz dillerini bilen Kumuz 1951 Ağustosunda "Kavkaz" dergisinin çıkarılmasına iştirak etti. İngiltere'de çeşitli toplantıların organizasyonunu gerçekleştirdi. 29 Kasım 1964'te Londra'da öldü.

___________________

Kaynak: kafpedia.org