Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Elbruz Gaytaoğlu
 
Kuzey Kafkasya kökenli folklor ve toplum adamı. 1926 yılında Kafkasya'nın Kuzey Osetya yöresinde Şuvadağ adlı köyde doğdu. Babası asetinlerden Şavloh, annesi Merethan’dır.
Küçük yaşlarda Kafkas halk oyunlarında dereceler aldı. II. Dünya Savaşı sırasında on altı yaşındayken yurdunu terk etmek zorunda kaldı. Aralık 1942’de yaralandı. Savaş sonrası Sovyetlere teslim edilmekten tesadüf sonucu kurtulanlar arasındaydı. 1949 yılında Kuzey Kafkasyalı mültecilerle birlikte Türkiye'ye gelerek T. C. vatandaşı oldu. 1957 yılında Sivas’ın Yıldızeli İlçesi’nden Fevziye hanımla evlendi. Almanya ve İstanbul'da profesyonel olarak Kafkas Halk Dansları ile ilgilendi, Ankara Kuzey Kafkas Kültür Derneği'nin ekibini çalıştırarak bu oyunların sahnelenmesi ve yaygınlaşmasında önemli rol üstlendi. Saadet, Janset ve Demet isminde üç çocuk babası olan Gaytaoğlu 2 Eylül 1977'de hayata gözlerini yumdu.
__________________________________________
Kaynak: - Kafkasya Gerçeği, Nisan 1992, Sayı 8.
               - Kuzey Kafkasya,Nisan Mayıs-1978,Sayı 48