Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Taşof Hacı
 
1834 yılında Kuzey Kafkasya’da Rus ordularına karşı iki ayrı bölgede savaşanlardan biri Dağıstan’da İmam Şamil, diğeri de çeçenistan’da Taşof-Hacı idi. çeçenler tarafından kendisine milletin başkanlığı teklif edilince, başkanın İmam Şamil olduğunu söyleyerek reddeder.
Taşof-Hacı hakkında Rus Kafkas orduları Başkumandanı General Roze çar I.Nikola’ya 1834-36 da çeşitli raporlar yazar. Bu raporlar, Kafkas Arkeoloji Komisyonu Başkanı A.Berje tarafından yazılan kitapta toplanmıştır.
çeçenistan ormanları içinde karargah kuran Taşof Hacı, her tarafa haberler göndererek çeçenleri etrafına toplamaya, dini emirlere ciddi bir şekilde uymaya davet eder. Bu davetlere, çeçenler akın akın gelerek cevap verirler.
Silahtan yoksun ve çok az sayıdaki kuvvetlerine rağmen Taşof Hacı’nın 1832 yılından önce ve 1836 yılından sonraki yılmadan ve yorulmadan yaptığı savaşlar çeçenistan’da dillerde destanlaşmıştır.