Salih Fuat Balkan
 
Asker, sporcu ve toplum adamı. 18. asrın ikinci yarısında Kafkaslardan göç edip, İstanbul'da Beşiktaş Ihlamur'a yerleşen bir çerkes ailesinin çocuğudur. 28 ağustos 1887 (Pazar) tarihinde, Beşiktaş Jimnastik Kulübünün kurulduğu Beşiktaş Haseki tarlası Ihlamur Caddesi, Karakol sokak 1. numaralı evde doğdu.
Salih Fuat Balkan’ın annesi Mahmut Paşa’nın kızı Emine hanımdır. Babası Sultan Abdülaziz’ın Buhurdancı başı Emin beydir. Balkan soyadı ise Balkanlar'da ve özellikle Batı Trakya'da bir Teşkilat-ı Mahsusa mensubu olarak gerçekleştirdiği kahramanlıkların ve üstün hizmetlerin anısına kendisine verilmiştir.  Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kurucularından, 1 numaralı üyesi ve başkanıdır.
I. Dünya Savaşı’nda, Osmanlı Ordusu'nun bir subayı olarak Batı Trakya’da Bulgar komitacıları ile Sırp ve Yunanlılara karşı mücadele etti. 1908-1923 yılları arasında aralıksız olarak, önemli ve gizli görevlerde bulunmuş, Batı Trakya’da, Yunanlıların Anadolu’ya sevk edecekleri kuvvetleri Rumeli’de oyalamakla görevlendirilmiştir. Lozan Antlaşması’ndan sonra Mareşal Fevzi çakmak, kendisine takdirname göndermiş ve “sonsuz hizmetleri” için kendisine teşekkür etmiştir. üç dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletvekilliği yapan Fuat Balkan, Cephe’den Meclis’e girenlere verilen yeşil-kırmızı kurdeleli İstiklal Madalyası sahibidir.
1918-1923, 1926-1928 yılları ve 1935-1937 yılları arasında üç dönem Beşiktaş'ta başkanlık yapmıştır. Salih Fuat Balkan, 28 Mayıs (Perşembe) 1970 tarihinde 83 yaşında vefat etti.
S. Fuat Balkan'ın kendisi tarafından kaleme alınan anıları, ölümünden 38 yıl sonra Turgut Gürer tarafından "Komitacı" adıyla yayımlanmıştır.
____________________________
Kaynakça
- wikipedia.com
- Tuğrul Yenidoğan, Cumhuriyet Gazetesi Spor Eki,  02.10.2007(1. Bölüm) ve 09.10.2007 (2. Bölüm) tarihli nüshalar.